EQA 2013: noves esperades

Una de les característiques dels subindicadors de l’EQA és el càlcul de les prevalences esperades.  Com vam explicar fa uns dies, aquestes prevalences són necessàries per a construir una de les dimensions de l’EQA, la detecció. La detecció intenta assegurar un mínim de població diana per cada indicador, sempre en funció de les característiques dels pacients de cada professional.

Al llarg de la història de l’EQA, aquestes prevalences esperades s’han calculat de manera diferent:

Així, doncs, com s’han calculat fins ara les esperades de l’EQA?
De forma tradicional les esperades s’han calculat a partir de les prevalences de les diferents malalties a nivell de l’ICS  per grups d’edat (4 grups d’edat en el cas de població adulta).

L’any 2012, però, es va introduir la variable EQR (Estàndard de Qualitat del Registre) . D’aquesta manera, es van calcular les esperades a partir de les prevalences de les diferents malalties a nivell de població EQR+ i per grups d’edat .

Com ha calculat el SISAP les prevalences esperades per l’EQA de l’any 2013?
Aquest any s’han fet una sèrie de modificacions pel que fa al càlcul de les esperades per intentar ajustar-les a les diferents realitats territorials. Els principals canvis són els següents:

  • Ampliació dels grups d’edat: En lloc de calcular les esperades per 4 grups d’edat s’han calculat per grups d’edat de 5 anys (de 15 a 19 anys, de 20 a 24 anys, …, >95 anys)
  • Introducció de la variable de privació socioeconòmica (MEDEA): hem tingut en compte aquesta característica dels equips i, així, hem dividit els EAP urbans en 4 grups segons els quartils de la variable MEDEA. Això només s’ha realitzat pels EAP urbans ja que, com vam explicar fa uns dies, la variable MEDEA va construir-se  inicialment per a població urbana.
  • Introducció de la variable ruralitat: Aquest any també s’han calculat les esperades tenint en compte aquest factor i, per això, s’han classificat els diferents EAP en dos grups (rurals o urbans). Això ja us ho vam explicar en un apunt anterior.

Així, s’han construït 5 grups d’EAPs en funció de les variables MEDEA i ruralitat:

esperades_rur_med

Per cada un d’aquests grups i, en funció dels grups d’edat de 5 anys, s’han calculat les prevalences que es tindran en compte.

Quins canvis s’observen en les prevalences esperades del 2013?
De forma general s’observa una disminució global de les esperades en comparació amb les del 2012, cosa que s’explica pel fet de deixar d’usar l’EQR en el càlcul.

Ara bé, si entrem en detalls, es constata que els grups en els quals aquesta disminució és més elevada són els grups amb privació baixa i els rurals, mentre que els grups amb alta privació fins i tot augmenten una mica les esperades d’algunes malalties.

Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a EQA 2013: noves esperades

  1. Retroenllaç: La població amb menys recursos té més malalties? | SI9SAP

  2. Retroenllaç: EQA: els canvis d’enguany | SI9SAP

  3. Retroenllaç: L’EQA s’adapta als canvis | SI9SAP

  4. Retroenllaç: Si9sap fa un any! | SI9SAP

  5. Retroenllaç: Glossari de la pantalla de l’EQA | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s