Millores en el seguiment de l’EQA 2013

Des de fa 6 anys, el SISAP dóna informació mensual dels subindicadors de l’Estàndard de Qualitat Assistencial (EQA). La majoria d’aquests subindicadors poden seguir-se de forma continuada, però les cobertures de la campanya de vacunació antigripal no es comporten d’aquesta manera perquè la cobertura parteix de 0 cada any i la vacunació es concentra en pocs dies. Per tal de donar informació de l’EQA durant tot l’any, fins ara el que s’ha fet és simular un resultat de grip durant els mesos de gener a octubre que es basava en el resultat de l’indicador en l’any previ. Així, si un professional mirava el seu EQA al mes de febrer, en realitat el que veia és com tindria l’EQA si vacunés de la mateixa manera que ho havia fet l’any anterior. A partir de novembre, però, el resultat dels subindicadors de grip ja coincideix amb la vacunació de l’any en curs. La simulació ha provocat durant anys alguns artefactes que generen dubtes en els professionals i que poden veure’s en el següent gràfic de l’evolució del resultat de l’indicador 29 de l’EQA (vacunació antigripal en majors de 59 anys):

evol_grip

De forma general, cada novembre es detecta una baixada en el resultat del subindicador de la grip, fruit de deixar d’usar les dades de l’any anterior i usar les de la nova campanya (molts cops amb dades d’una campanya no esgotada). Hem intentat diverses formes de solucionar aquest artefacte, però, tot i que els últims anys hem millorat la simulació i els descensos són mes petits, encara es produeixen.

Així que aquest 2013 hem decidit apostar per una opció que creiem que solucionarà aquest problema. Com molts de vosaltres haureu vist, a la pantalla de resultats SISAP per professional hem dividit l’EQA en dues parts:

1. EQA sense grip:
Inclou tots els indicadors d’EQA excepte els relatius a la campanya de vacunació de la grip.
Aquests indicadors tenen en comú que es poden seguir durant tot l’any. D’aquesta manera, durant els mesos de gener-octubre el professional només veurà el resultat de l’EQA sense grip (que té un màxim de 900 punts en EQA-adults i 950 punts en EQA-infantil i EQA-equip).

2. EQA de campanya vacunal de grip:
L’EQA de grip estarà a 0 fins al novembre perquè encara no es tindran dades de la campanya de vacunació antigripal. A partir de novembre, veureu que l’EQA de grip (que té una puntuació de 100 punts en EQA-adults i 50 punts en EQA-infantil i EQA-equip) incrementa el seu valor en funció de la cobertura vacunal assolida durant la campanya.

Esperem que aquesta nova forma de presentar l’EQA ajudi a disminuir els artefactes que es produïen a finals d’any en el resultat del sintètic.

Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Millores en el seguiment de l’EQA 2013

 1. Retroenllaç: EQA: els canvis d’enguany | SI9SAP

 2. Joan Sivecas Maristany ha dit:

  Tinc pacients amb I.C que marquen s´ha de donar un beta bloc però per les carcaterístiques de pacient no li puc aplicar, a les hores ho faig constar en els avisos clínics de les tasques pendents aixi com en el llista de “Condicionant i Problemes quan hi ha una intolerància o al.lergia. Tot i així segueix l´avís que tinc que posar el beta bloc i em surt també com a tasca pendent en les EQA.
  Agrairia em diguessiu de quina manera ho puc fer pequè no sorti l´avís.
  Atentament

 3. si9sap ha dit:

  Hola,
  Si tens dubtes o preguntes sobre alguna de les dades publicades en les aplicacions, pots enviar un correu electrònic a l’adreça genèrica del SISAP. D’aquesta manera se li assignarà a la persona responsable. Moltes gràcies

 4. Retroenllaç: La campanya de vacunació antigripal al SISAP | SI9SAP

 5. Pepe Serrano ha dit:

  El l’indicador individualitzat de l’EQA de la grip a mi no em consta aquest màxim de 50 punts, sinó que és de 35. Hi ha alguna errada en això?
  Una altra qüestió és: els punts obtinguts en l’indicador individual de la grip són sumats als de l’EQA general quan s’acabi la campanya de vacunació?
  Gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s