Anatomia de l’estàndard de qualitat assistencial

componentsAvui farem una dissecció de cada part dels subindicadors que composen l’EQA. Com molts de vosaltres ja sabeu, el resultat de molts dels subindicadors (els que s’ajusten) correspon al producte de dos conceptes: la Detecció i la Resolució.

Resultat = Detecció * Resolució

La detecció és la relació entre els casos detectats i els casos esperats d’una patologia. Per exemple: quants diabètics tipus II detecta un professional sobre els que s’esperen (tot això segons unes prevalences esperades calculades a principis d’any en funció de la població assignada del professional).

Detecció = Detectats / Esperats

La resolució és la proporció de compliment d’un subindicador. Per exemple, quants dels diabètics detectats  tenen una glicada<8%.

Resolució = Resolts / Detectats

L’equació completa és doncs:

Resultat = (Resolts / Detectats) * (Detectats / Esperats)

Resultat = Resolts * Detectats / Detectats * Esperats

En la simplificació, els detectats es cancel·len.

Al cap i a la fi, doncs, el resultat dels subindicadors de l’EQA és la relació entre els casos resolts i els casos esperats.

Resultat = Resolts / Esperats

Matemàticament, el resultat només pot millorar si augmenten els casos resolts o disminueixen els esperats. Ara bé, aquesta última condició no és modificable a la consulta ja que depèn de l’edat dels pacients assignats a un professional, de la ruralitat de l’àrea bàsica de salut i del nivell de privació de la població de l’equip.

Però llavors, què passa amb els detectats? Realment no es tenen en compte? Tant és si detecto molt menys del que s’espera? En aquest sentit, és important posar de manifest que els casos resolts vénen limitats pels casos que es detecten, ja que no es pot resoldre allò que abans no es detecta. Així, una de les formes de millorar el resultat dels subindicadors és augmentar els detectats com a pas necessari per poder augmentar els resolts.

És per totes aquestes coses que expliquem avui que a vegades pots haver trobat que, tot i tenir una resolució del 100% o molt alta, el resultat d’un subindicador és baix. Quan et passi això, fixa’t en la detecció que de ben segur serà també baixa.

Si vols més informació del càlcul de l’EQA pots consultar un article sobre el tema aquí.

Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Anatomia de l’estàndard de qualitat assistencial

  1. Retroenllaç: EQA 2013: noves esperades | SI9SAP

  2. Retroenllaç: Glossari de la pantalla de l’EQA | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s