Al SISAP / SIDIAP estem calculant un indicador socioeconòmic per a cada persona assignada als centres d’atenció primària (AP) de l’ICS. El motiu: és força conegut que el nivell socioeconòmic està associat al desenvolupament de malaties, a la morbilitat i a la mortalitat de la població.
El nivell socioeconòmic a nivell individual és difícil d’obtenir. S’han emprat diverses aproximacions, des del nivell d’estudis, els ingressos anuals… L’indicador seleccionat pel SISAP ha estat l’índex MEDEA.
El MEDEA és un índex de privació compost. El concepte de privació el va desenvolupar Townsed a la dècada dels 80 i es refereix al desavantatge material o social d’un individu o un grup d’individus, respecte la societat, regió… a les què pertanyen.
El MEDEA originàriament es va desenvolupar a Barcelona i a 4 ciutats espanyoles més (Bilbao, Madrid, Sevilla i València), dins el marc del projecte «Mortalidad en áreas pequeñas Españolas y Desigualdades socioEconómicas y Ambientales». Considerant com a unitat d’anàlisi la secció censal (SC) es calcula a partir de 5 indicadors procedents dels cens relatius a l’ocupació i l’educació. Per aquest motiu és un índex compost.
El MEDEA que s’està calculant és el del 2001, ja que encara no han sortit les dades del cens del 2011 que ens permetrien calcular el MEDEA del 2011. Agafant els paràmetres calculats pels autors originals del MEDEA, a qui agraïm la seva col·laboració, hem obtingut els valors de l’índex per a cada SC de Catalunya.
Per poder assignar un valor de MEDEA a cada persona en funció d’on viu, el primer que hem fet ha estat identificar la SC on viu segons l’adreça que consta a l’eCAP. Aquest procés no ha estat gens fàcil, ja que ha calgut que bona part de les adreces es validessin a mà per tal de poder-les creuar amb un catàleg de SC procedent de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Tant és així, que encara romanen prop del 5% de les persones a les quals no se les ha pogut assignar una SC del 2001. S’està treballant per millorar els números, tot i que a data de gener de 2013 hi ha carrers que no existien l’any 2001 i que bona part d’aquest 5% mai podran ser localitzats en la seva SC del 2001. Un cop obtinguda la SC, s’ha imputat a cada persona el valor del MEDEA calculat prèviament per a la SC que li pertoca.
Es tracta d’un projecte que acaba de començar. Cal dir que, com gairebé sempre succeeix a l’hora d’establir un nivell socioeconòmic (en aquest cas, un nivell de privació), es tracta d’una aproximació. Més considerant que és un valor de SC imputat a les persones que consta que viuen en aquella SC, que es va portar a terme en 5 ciutats grans, que estem pensant d’aplicar-ho a tota Catalunya, i que les dades provenen del cens del 2001. Ara doncs toca demostrar que, tot i tenir aquestes limitacions, funciona i que el podem fer servir tant a nivell de gestió de les consultes i dels equips, com a nivell de la investigació que es desenvolupa a partir de les dades de l’eCAP.
Retroenllaç: Anatomia de l’estàndard de qualitat assistencial. | SI9SAP
Retroenllaç: EQA 2013: noves esperades | SI9SAP
Retroenllaç: La població amb menys recursos té més malalties? | SI9SAP
Retroenllaç: Per què no ajustem per MEDEA a l’EQA en els centres rurals? | SI9SAP
Retroenllaç: Si9sap fa un any! | SI9SAP
Retroenllaç: Privació socioeconòmica i morbimortalitat | SI9SAP
Retroenllaç: Com n’ets, de rural? | SI9SAP
Retroenllaç: Reposicions d’estiu (2): la població amb menys recursos té més malalties? | SI9SAP
Retroenllaç: Hi pot haver diferències als indicadors segons les variables socioeconòmiques? | SI9SAP
Retroenllaç: Com en sou, de rurals o urbans? | SI9SAP