Per què no ajustem per MEDEA a l’EQA en els centres rurals?

Des de fa uns mesos alguns dels indicadors que es fan servir al SISAP estan ajustats per un indicador socioeconòmic de privació anomenat MEDEA. En canvi aquest ajust no s’ha aplicat als EAP rurals. Quin és el motiu?

L’indicador de privació MEDEA té com objectiu relacionar la mortalitat amb el nivell socioeconòmic. Es va construir a partir de dades de 5 ciutats espanyoles, entre les que estaria Barcelona.

Des d’un bon principi, i tenint en compte els indicadors del cens que es fan servir, teníem la sospita que no funcionés igual de bé a Barcelona que a la resta de Catalunya, especialment a les zones rurals.

Per tal d’esclarir si el podríem fer servir a altres zones urbanes que no fossin Barcelona i a les zones rurals, vam iniciar un estudi.  Mitjançant model de regressió de Poisson inflats al zero (on tenim en compte totes les seccions censals independentment de la seva mida i de si tenen o no casos) i ajustant per edat i sexe, comprovem com es comporta el MEDEA i la mortalitat a les diferents zones geogràfiques.

Resultats

Resultats tenint en compte el MEDEA com a variable contínua

A la següent taula es mostren el Risc Relatiu de morir per unitat de l’índex MEDEA, ajustant per edat i sexe, tenint en compte totes les seccions censals que tenen població assignada a EAP de l’ICS.

Medea_rr

* RR ajustant per edat i sexe

Com a variable contínua veiem que a on la relació entre Mortalitat i MEDEA és més forta és a la ciutat de Barcelona, com era d’esperar, i que segueix sent significativa a la resta de zones urbanes de Catalunya. No així a les zones rurals, on el RR es manté inalterat, vora l’1.

Resultats tenint en compte el MEDEA en quintils

A les següents gràfiques es mostra el RR de cada un dels quintils de MEDEA respecte el quintil dels menys privats, els més rics, el quintil 1. El quintil 5 correspon a la població que viu a les seccions censals més privades, més pobres.

  • Tota Catalunya

  • Zones rurals

  • Zones urbans

  • Zones urbanes sense Barcelona

  • Barcelona ciutat

Sembla existir una relació creixent entre els quintils de MEDEA i la mortalitat a les zones urbanes. Aquesta relació és més forta a la ciutat de Barcelona que no pas a la resta de zones urbanes, i especialment en el quintil 5 respecte el quintil 1. A les zones rurals no hi hauria relació.

Conclusions

L’índex de privació MEDEA es relaciona amb la mortalitat a les zones urbanes i no pas a les zones rurals, i dins de les zones urbanes amb més magnitud a la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu s’ha considerat oportú utilitzar-lo a les zones urbanes i no a les zones rurals.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anàlisi, Inici i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Per què no ajustem per MEDEA a l’EQA en els centres rurals?

  1. Retroenllaç: Com n’ets, de rural? | SI9SAP

  2. Retroenllaç: Com en sou, de rurals o urbans? | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s