Com en sou, de rurals o urbans?

Alguna vegada us havíem preguntat si éreu rurals o urbans, o com n’éreu, de rurals. Això és perquè una de les variables que es consideren importants per explicar algunes diferències entre equips d’atenció primària (EAP) és la ruralitat. Us n’hem parlat extensament altres vegades. Ja fa anys vam vam decidir crear una classificació que determini si un EAP és rural o urbà, i a més vam decidir dividir els equips rurals en semi-rurals, semi-urbans i rurals.

Els criteris que hem fet servir per establir la diferència es basen a partir de la concepció de ruralitat del següent document: Domínguez Amorós M, Monllor Rico N, Simó Solsona M (2010). “Món rural i joves. Realitat juvenil i polítiques de joventut als municipis rurals de Catalunya”. Col·lecció Estudis, 31. Generalitat de Catalunya.]. De forma resumida, apliquem el següent criteri:

Rurals<7.500 habitants (En el centre més gran de l’EAP)           i          <100 habitants/Km2   (En l’EAP)  
Semi-rurals<7.500 habitants     i  >100 habitants/Km2                                  o bé>7.500 habitants     i  <100 habitants/Km2
Semi-urbans>7.500 habitants     i  >100 habitants/Km2
Urbans>10.000 habitants  i  >150 habitants/Km2

La diferència entre ruralitat i urbanitat està estudiada en profunditat a la literatura. La planificació i el serveis d’atenció a la salut en qualsevol societat s’han de preparar per garantir-ne l’accés i funcionalitat en àrees rurals o menys habitades (Madison, Combos, 1981). De la mateixa manera, cal tenir en compte les característiques socials i/o culturals intrínseques dels usuaris i proveïdors dels serveis sanitaris en qualsevol comunitat (Wright, 1976).

Dit d’una altra manera, encara que entre grups socials hi pugui haver diferències estructurals (infraestructures, comportaments, clima, medi ambient, etc), s’ha de garantir el seu accés a una atenció de qualitat ajustada a les seves necessitats. En el cas dels equips d’atenció primària (EAP) rurals, veiem que és un grup molt heterogeni on hi ha EAPs amb només uns 3.000 pacients assignats i d’altres amb més de 40.000. O un altre exemple, l’índex MEDEA, que serveix per classificar els EAPs urbans en diferents grups segons una variable socioeconòmica, no pot aplicar-se en l’àmbit rural (com us vam explicar en aquest altre post). Això fa que les prevalences del grup dels EAPs rurals tinguin més variabilitat que les del grup d’urbans.

Per què més pot servir-nos a nosaltres fer aquesta divisió? Per exemple, per ajustar a l’hora de calcular les esperades dels indicadors. Però també per observar-ne diferències, com per exemple en un indicador, l’EQA0207 – Tractament amb IECA o ARA-2:

En aquest gràfic, tenim d’esquerra els equips rurals i a la dreta els equips urbans. Cada punt representa un equip, i l’eix de les Y hi ha el % de resultat de l’indicador. Per tant, com més agrupats estiguin els punts, més homogeni serà els resultats. Pel contrari, com més escampats en vertical estiguin els punts, més diferències hi haurà entre els resultats dels equips. Fent una ullada al gràfic, podem veure com en aquest cas, els resultats dels equips rurals són menys homogenis que els dels equips urbans.

Aquesta entrada ha esta publicada en Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Com en sou, de rurals o urbans?

  1. Pedro Aparicio ha dit:

    Interesant post…El problema que veig es que molts centres urbans tenen consultoris rurals (es el meu cas) depenents del EAP , ón la realitat es complertament diferent (i la paramide poblacional, i les incidencies…) i es possa tot en el mateix calaix…

  2. Retroenllaç: Hi ha diferències per sexe en els indicadors de l’EQA? | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s