L’experiència britànica

lupesA mitjans de l’any passat va sortir publicat un article al BMJ sobre el QOF (Quality and Outcomes Framework) que és el sistema d’indicadors lligats al pagament per incentius que tenen al Regne Unit (o sigui, una espècie d’EQA britànic).

L’article es preguntava què havien après amb l’experiència i si el QOF havia servit per millorar la qualitat assistencial. Evidentment, entre el QOF i l’EQA hi ha algunes semblances però també algunes diferències importants que es destaquen en un article de l’EQA que vam publicar fa temps.

Com a semblances, hi ha la premissa d’intentar tenir indicadors basats en l’evidència i que serveixin per a la pràctica clínica. I una de les diferències principals és com s’exclouen pacients en un sistema i l’altre: mentre que a l’EQA les exclusions es basen en la informació registrada a la història clínica (problemes de salut, variables, etc.), al QOF hi ha la possibilitat que els professionals s’excloguin pacients concrets que considerin que no han de formar part de l’indicador.

L’article aprofundeix sobre els reptes del QOF i conclou que els indicadors han servit sobretot per reduir les diferències en la pràctica clínica entre professionals, tot i que no són una eina màgica que ho solucioni tot.

Si teniu l’ocasió, llegiu l’article. Tot i que les conclusions no poden aplicar-se directament a l’EQA, és una lectura molt interessant.

Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici, Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a L’experiència britànica

 1. Josep Casajuana ha dit:

  Des del punt de vista clínic, crec que fora bo en aquest cas imitar als anglesos i deixar als professionals la capacitat d’excloure pacients asl quals considera que no és aplicable l’indicador. És cert que te el risc que algun professional tingui una taxa elevada de “sobreexclusió” per tal de complir amb algun indicador. Això és un efecte secundari d’emprar l’indicador per a l’avaluació.
  Però entenc que poden haver sistemes automàtics de detectar als “sobreexcluidors”. Sempre serà millor això que tractar a tot el col.lectiu com “pressumptes sobreexcluidors”.

 2. Soraya Fernández ha dit:

  Estic totalment d’acord amb la reflexió d’en Josep Casajoana. En alguns casos el pacient no vol col.laborar en assolir determinats objectius o manifesta una clara negativa o desinterès en determinades qüestions de salut, i tot i que és responsabilitat dels professionals col.laborar en la presa de decisions conjunta i en fer veure als pacients la importància d’algunes activitats o intervencions, quan la negativa del pacient és reiterada el respecte a la seva voluntat seria un dels motius per excloure’l (com a mínim temporalment) de l’indicador.
  L’EQA és una clara eina de millora continua en la pràctica assistencial, la revisió dels indicadors de la nostra població d’una manera sistematitzada és la oportunitat de situar-nos davant el repte de millora que hi ha darrera de cada indicador.
  En la cerca continua de l’ excel.lència i per poder fer aquest treball amb el temps suficient, seria desitjable que els nous indicadors dels EQAs es publiquin abans que en anys anteriors.

 3. si9sap ha dit:

  Bon dia,
  Estem reflexionant sobre el tema i és per això que no donem una resposta concreta. És un canvi que no es pot fer d’un dia per l’altre. Podem obrir aquest debat, tot i que no per aquesta via. Ja ens comunicarem amb vosaltres 2 quan haguem tancat l’EQA 2017. Si tot va bé el veureu aquesta setmana publicat.
  Mentrestant, dins dels llistats de l’EQA hi ha l’opció d’excloure-us els pacients durant 1 any. Per tant, l’eina hi és, però entenc que aquí el debat és un altre.
  Moltes gràcies per l’aportació. Rebreu notícies nostres en uns dies.

 4. Dr. Antoni Dalfó (CAP Gòtic) ha dit:

  Hola,
  Fora bó saber qui parla perquè ens enriqueix a tots/es
  Signar amb nom i cognomsm els escrits i aportacions
  Bona feina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s