Les novetats de l’Acord de gestió dels EAP

Des de l’any 2006, els equips d’atenció primària (EAP) de l’ICS signen l’Acord de gestió com a eina de gestió on es concreten els seus objectius. El SISAP sempre ha facilitat informació pel seu seguiment i ha creat  indicadors que s’adeqüin  als canvis en els objectius que es formulen  a l’Acord de gestió. Enguany, els canvis han estat diversos i avui us expliquem en què consisteixen i com es presenta la informació.

resultat_AG

fig 1: distribució dels EAP segons el resultat dels acords de gestió de l’any 2012

Les principals novetats del 2013 són la unificació d’un sol acord de gestió per a tots els EAP, degut a què la totalitat d’EAP entren a regir-se pel model d’autonomia de gestió; la inclusió d’un objectiu lligat al compliment de la part variable del contracte programa que estableix CatSalut amb tots els EAP de Catalunya; la desaparició dels objectius de gestió de les IT i gestió compartida de la demanda; la inclusió de l’objectiu de millorar la qualitat del registre diagnòstic (EQD); i la inclusió de l’objectiu de millorar la capacitat de resolució de l’atenció primària

El model d’autonomia de gestió implica, entre altres coses, una major autonomia per a la gestió dels recursos humans (substitucions, reforços, objectius de DPO-CRV, organització del temps de treball…), i econòmics (possibilitat d’increment d’ingressos i racionalització de les despeses) i un increment de la cultura del risc en la gestió, amb elements com l’incentiu grupal o el risc en la gestió del pressupost de farmàcia.

Els objectius de la part variable del contracte programa de CatSalut són uns objectius que CatSalut marca a tots els EAP, condicionant un 5% del pressupost al seu compliment. Tot i que el contracte programa s’estableix per a tos els EAP de Catalunya, aquest condicionant econòmic no existeix en el cas dels EAP de l’ICS. Per tal d’intentar apropar la situació de relació dels EAP de l’ICS envers el CatSalut amb la que tenen els EAP de la xarxa concertada, s’ha decidit incloure aquest apartat en els Acords de gestió amb un pes del 5%. Aquests objectius han d’acabar de pactar-se en el si de cada Regió Sanitària, concretant les metes i el pes de cada indicador. Aquest fet fa que el seguiment del seu assoliment no sigui factible de moment, i s’hagi d’esperar a tenir més informació dels territoris per a fer una avaluació més acurada dels mateixos.

L’EQD ja ha estat abordat en altres entrades d’aquest blog. Pel que fa a l’objectiu de millorar la capacitat de resolució de l’atenció primària, cal dir que respon a un aspecte clau del Pla de Salut de Catalunya i es concreta en dos indicadors. El primer fa referència a la ràtio entre derivacions observades i esperades a determinades especialitats prioritzades en el Pla de Salut i considerades no crítiques: traumatologia, reumatologia, dermatologia, otorinolaringologia, oftalmologia, optometria i altres serveis que en alguns territoris engloben parcialment les anteriors. Per a calcular les derivacions esperades de cada EAP s’ha tingut en compte l’edat, la condició rural/urbana de la població i l’índex de privació socioeconòmica MEDEA, elements que, entre altres, sabem que condicionen la derivació. El segon indicador fa referència al percentatge de derivacions realitzades amb un motiu de consulta específic, considerant-se inespecífics aquells diagnòstics tipus “examen de salut” o “mesures preventives”.

khalix_ag

fig 2: pantalla de seguiment de Khalix de l’Acord de gestió d’un EAP

taula_ag

Aquesta entrada s'ha publicat en AG, Inici i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s