Planifi.cat: programació proactiva de pacients crònics

Imaginem que podem delegar la programació proactiva de pacients crònics a un administratiu de referència o capçalera, que contacta amb ells, es preocupa de que vinguin a la consulta per  les revisions, gestiona si no venen a la visita i els torna a contactar…

Imaginem que el sanitari  defineix a l’ECAP quines són les proves i visites requerides, adaptant els protocols a cada pacient de manera fàcil i que es quedi desat si no hi ha canvis. I que un cop fet això només es preocupi de visitar al pacient quan ve, sabent que una persona de confiança gestiona que el pacient vingui quan toca.

Què és el Planifi.cat?

Planifi.cat és una eina de programació activa de pacients amb patologia crònica que pretén millorar la gestió clínica d’aquests pacients i també fer la programació de la demanda previsible d’una manera més eficient.

Els pacients amb malalties cròniques com la cardiopatia isquèmica, la insuficiència cardíaca, la diabetis, la hipertensió arterial etc., necessiten una sèrie de visites i proves protocol·litzades per fer-ne un seguiment correcte. Sovint veiem que es programen a les consultes d’atenció primària en repetides ocasions quan es podrien haver agrupat, tant les proves com les visites, de forma més eficient. Per exemple, l’any 2019, els pacients amb patologies cròniques es van visitar en 23 ocasions de mitjana amb el seu metge, la infermera, o atenció urgent del centre (mitjana de 10 visites amb metge, 10 visites amb infermera i 3 visites a urgències del centre d’atenció primària). 

Quins objectius té? 

  • Afavorir el control clínic de les malalties cròniques.
  • Abordatge proactiu dels pacients amb malalties cròniques a l’atenció primària.
  • Reagrupar les proves i visites de manera més eficient tant per a pacients com per a  professionals.
  • Treball en equip entre sanitaris i personal d’atenció a la ciutadania, garantint la confidencialitat.

Quins son els usuaris de l’eina? 

Els professionals assistencials, metges i infermeres, i administratius d’atenció primària. 

A quins pacients està adreçat? 

S’adreça a pacients amb malalties cròniques freqüents (cardiovasculars, diabetis, hipertensió arterial, pulmonars, etc.), corresponent a 2.254.265 persones assignades als equips d’atenció primària (32% de la població adulta). S’han fet grups o combinacions de malalties i per cada grup de patologies s’estableix un nombre i interval de visites i proves per tal d’afavorir el seu control.

Com funciona? 

  • Un algorisme informàtic, dissenyat a l’efecte, proposa les visites i proves de control segons les patologies de cada pacient.
  • Els professionals assistencials validen les visites i proves necessàries, i s’envia la proposta de manera automàtica als administratius.
  • Els professionals d’atenció a la ciutadania contacten amb cadascun dels pacients, de la manera més adequada, per fer la programació de visites i proves per tot un any. Els pacients rebran recordatoris de les visites del Planifi.cat així com fitxes informatives del seguiment que requereixen i explicacions de les preparacions de les diferents proves.

L’experiència es va iniciar progressivament l’any 2022 en 55 equips de la xarxa pública i concertada a Catalunya i actualment hi ha 158 equips d’atenció primària on s’està implementant. A dia d’avui més de 30.000 pacients han seguit la programació Planifi.cat.

Amb aquest circuit de programació pretenem aconseguir una millor gestió de les visites i un millor control dels pacients amb malalties cròniques, mitjançant treball en equip entre sanitaris i els professionals d’atenció a la ciutadania i implicant al pacient en la cura dels seus problemes de salut. Estem fent seguiment del projecte i avaluant-ne els resultats.

Us deixem l’enllaç a aquest vídeo de presentació del projecte Planifi.cat i un document amb informació de l’eina.

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en SI9SAP i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s