Com vam explicar fa un temps, fa més de 15 anys que des del SISAP treballem les dades de la història clínica electrònica d’atenció primària i construïm indicadors, avisos, webs, etc., per a que us puguin ser útils com a eines d’ajuda a la pràctica assistencial. Això vol dir també que fa més de 15 anys que calculem l’estàndard de qualitat assistencial (EQA). Com sabeu, l’EQA ha canviat molt al llarg d’aquests anys, però hi ha alguns indicadors que en formen part des dels inicis. Per exemple, tres dels indicadors de diabetis mellitus tipus 2 (DM2): el de control de la glicada, cribratge del peu i cribratge de la retinopatia.
Tenir dades de tants anys ens ha permès veure quina ha estat l’evolució històrica d’aquests indicadors. En el següent diagrama de caixes es veu l’evolució de l’indicador de control de la glicada al llarg dels últims 16 anys:
El gràfic representa la distribució del resultat de l’indicador a nivell d’equip. La línia central marca la mediana del resultat i la mida de la caixa ens informa de la dispersió entre els equips.
I què veiem?
Doncs que des del 2007 al 2019, l’evolució de l’indicador ha estat a augmentar el resultat i disminuir la variabilitat. Vam passar d’un resultat del 59,6% l’any 2007 a un 70,9% al 2019 (increment del 18,9%) mentre que les diferències entre els EAP (el que anomenem variabilitat) es va reduir de 0,0995 a 0,051 (reducció del 48%). Això que expliquem, és una de les coses que sol passar quan s’introdueixen indicadors: milloren els resultats i es redueixen les diferències entre els EAPs.
A la Figura també veiem l’impacte que va tenir la pandèmia (impacte que hem analitzat en diversos estudis, per exemple aquí, aquí i aquí). Així, al 2020 el resultat va caure al valor més baix de la sèrie històrica (55,8%, caiguda del 22% respecte al 2019) i amb un gran augment de la variabilitat (+142%!). Però, en canvi, durant el 2021 i 2022 (aquest últim amb dades només fins l’agost), el resultat torna a augmentar situant-se a nivell del 2015 i les diferències entre els EAP es fan més petites.
Finalment, us deixem amb dues figures més, per si voleu interpretar-les també vosaltres.