Evolució de les bronquiolitis durant la pandèmia de covid19

El virus respiratori sincicial (VRS) és un virus respiratori que cada any provoca bronquiolitis en nens, una causa important d’hospitalització i morbiditat, especialment en els més petits (<1 any). Com la majoria de virus respiratoris, és estacional i acostuma a circular a l’hemisferi nord entre octubre-novembre i març, amb un pic de casos a finals de desembre, normalment previ al pic de grip.

En aquest article acabat de publicar, descrivim que a l’hivern passat hi va haver una reducció del 88% de les bronquiolitis diagnosticades a l’atenció primària en nens menors de 5 anys si ho comparem amb l’evolució històrica dels últims anys. Posteriorment, durant la primavera i principis d’estiu del 2021, vam tenir un augment inusual de diagnòstics i d’aïllaments de VRS als hospitals, provocant una epidèmia fora del que és la temporada habitual.

Això que vam observar a Catalunya també va passar a altres indrets del món, tant de l’hemisferi sud (Austràlia) com del nord (França i diversos països europeus).

El seguiment dels diagnòstics realitzats a l’atenció primària és una eina clau per a la vigilància epidemològica d’infeccions respiratòries. Actualment, es continua fent seguiment setmanal de les bronquiolitis diagnosticades a l’atenció primària i podeu consultar-ne l’evolució en els informes de la Xarxa de vigilància hospitalària i d’atenció primària de VRS (https://www.sjdhospitalbarcelona.org/es/informe-red-vigilancia-hospitalaria-vrs). La següent figura mostra dades de l’últim informe del 19 de desembre. S’hi pot veure que aquesta tardor, a diferència de l’any passat, sí que hem tingut circulació de VRS i el nombre de bronquiolitis ha crescut com era esperable, superant puntualment la franja superior de l’interval de confiança. A més, sembla que hauria fet el pic de casos una mica abans del que és habitual.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anàlisi, Inici i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s