“Epi, Blas y los demás”. 15 anys amb vosaltres.

El mes de Novembre de  l’any 2005 em vaig incorporar al SISAP, tot i que en aquell moment encara no tenia ni nom. Mesos  després, en  Ramon Morera, aleshores director de la Divisió d’AP de l’ICS , l’hi va posar. L’encàrrec que m’havia traslladat en Ramon era fàcil d’explicar i no tan fàcil de fer, “només” volia informació per als professionals ja que l’ECAP  ja estava desplegat en tots els EAP de l’ICS. Per intentar fer el que ens demanava, jo  anava 1 dia per setmana a Balmes i els 4 dies restants continuava fent de director de l’EAP Llefià de Badalona i visitant un “cupo” de pacients reduït. En Ramon també va aconseguir que altres professionals també es sumessin al projecte amb altres  encàrrecs  i amb la mateixa dedicació que jo. Vaig coincidir amb el Josep Casajuana , el Manel Ferran, la Begoña Iglesias i la Sole Romea. Aquest grup va definir el primer Acord de Gestió i posant molt de pes en allò que consideràvem  important: la qualitat assistencial. I aquí va començar tot…

A  l’àmbit de Barcelona Ciutat hi havia dos residents de preventiva fent la rotació  a l’Atenció Primària. Semblaven prometedors perquè els agradaven les dades i les webs i havien fet algunes explotacions interessants  durant  la seva rotació. Crec que va ser la Begoña qui va pensar que els necessitaríem i va encertar: eren Francesc i Leo, Epi i Blas. Amb la seva incorporació i el meu dia de dedicació vàrem posar les bases perquè comencessin a passar coses , sobre tot gràcies a ells , la meva contribució era molt testimonial.

A Tarragona havien desenvolupat l’EQA17, un conjunt d’indicadors que pretenien mesurar la qualitat de la pràctica clínica. És  aquí on la meva contribució real va començar; necessitàvem anar a Tarragona a parlar amb el Jordi  i el Paco del seu EQA i algú havia de portar el cotxe.. A partit d’aquest punt, tot va ser molt ràpid i en temps record el Francesc i el Leo, (Epi i Blas) van poder replicar l’EQA a tot Catalunya al mes d’abril 2006, i ja  fa  15  anys d’això.

Així és com vam començar , però tot i que els inicis son importants, més ho és com hem evolucionat. Al llarg del temps, a la il·lusió, capacitat de treball i d’innovar  que tenien  (i continuen mantenint) el Leo i el Francesc, s’hi va afegir la de l’Ermen, Joan, Albert, Enrique, Mireia, Edu, Elisabet, Belen, Dídac, Paqui, Núria, Mència, Carol, Souhel, l’altre Albert, Fede, Mercè, Alejandro , Roser i Manuel, les persones que en algun moment han format part de l’equip del SISAP i que personalment em fan sentir tan orgullós. Un gran equip! Totes son persones que han donat en aquest anys  el màxim per complir aquell primer encàrrec inicial i que el temps ha modulat, donar informació/eines  que ajudin, així de senzill i de complex a la vegada. Sou vosaltres els que heu de valorar fins a quin punt ho hem aconseguit o no, si hem estat una ajuda o una molèstia (una mosca collonera, un incordi) o una mica de cada.

En qualsevol cas vull compartir amb vosaltres  4 coses importants  que penso que hem aconseguit entre tots després  de 15 anys de tenir informació:

1. Tenim eines com l’EQA o els avisos clínics que més  enllà dels números permeten identificar i intervenir en pacients per la millora del seu seguiment i el seu tractament. Hem millorat molt gràcies al vostre esforç combinat amb les ajudes, tant en resultats com en la variabilitat de la pràctica clínica.

2.Hem aconseguit mesurar i introduir al sistema el component socioeconòmic, tant important per entendre la salut i per ajustar els recursos  per garantir l’equitat.

3.Hem aconseguit poder fer recerca en dades amb la creació del SIDIAP que contribueix en gran manera a potenciar  el paper de l’AP.

4.Hem pogut mesurar i fer un seguiment de  la longitudinalitat, una de les essències de l’AP que no hauríem de perdre mai de vista.

La pandèmia, com a tots vosaltres ,ens ha afectat també, moltes de les persones  del SISAP no visiten, algunes si ho fan. Totes han mostrat una dedicació difícil de descriure i que segurament mai tindrà el reconeixement que mereixen. Ho han fet per que ho havien de  fer (per responsabilitat i contribuint amb dedicació intensa, rapidesa en la resposta i solucions imaginatives donats els terminis i les demandes), com vosaltres. Han  intentant proporcionar als que visiteu tot allò que heu necessitat i us podíem donar pel seguiment dels pacients i la vacunació. Han proporcionat a la ciutadania dades de seguiment diari de covid , això no ha fallat ni un dia. I s’ha fet una anàlisi constant de tota la pandèmia per proporcionar a qui pren decisions la millor informació, tot això  a costa d’anar-se a dormir més tard molts dies o  treballar caps de setmana i renunciar a vacances o conciliació familiar. Crec que és bo i és de justícia que ho expliqui.

Ens queden molts reptes i molta feina, i espero que continuem mantenint l’essència, la vocació de servei i la il·lusió de fa 15 anys.  

Feliç aniversari

Manuel Medina Metge de família i responsable del SISAP

Aquesta entrada s'ha publicat en Inici i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a “Epi, Blas y los demás”. 15 anys amb vosaltres.

  1. Roser Bru ( inf ) ha dit:

    Bon dia; gràcies per feina feta. realment és una feinada per una eina molt útil pel seguiment de la qualitat assistencial. A vegades, els que estem a 1ra línia davant dels pacients traiem el mèrit dels que esteu a la rereguarda. Però som molt conscients que entre tots intentem, malgrat moltes adversitats, de tirar endavant la Sanitat Pública Catalana.

  2. Jordi Casanovas ha dit:

    Gran tasca. No defalliu. Felicitats!!!

  3. Sarai Cuevas ha dit:

    Moltes felicitats, sempre us agrairem la feinada que feu! Per molts anys més!

  4. Retroenllaç: 16 anys d’evolució | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s