Reduccions en els diagnòstics de càncer durant la pandèmia de COVID-19

Fa unes setmanes vam publicar un article sobre l’evolució de la incidència de càncers diagnosticats a l’atenció primària durant el 2020 en població major de 14 anys que podeu llegir aquí. En l’article trobem que entre Març i Setembre del 2020 la incidència de càncers es redueix un 34%, cosa que representa uns 8.700 diagnòstics menys dels que s’esperarien segons l’evolució històrica

Aquesta reducció va ser major durant el primer estat d’alarma (-40,5%), especialment a l’Abril 2020 durant el confinament domiciliari (-59,3%). Però també l’observem durant els mesos d’estiu (-24,2%). Com es veu al gràfic, l’any anterior a la pandèmia no s’observa cap patró anormal.

La reducció es produeix en tots els tipus de càncer, però és més gran en càncers de pell (-43,7%), pròstata (-33,3%) i colorectal (-27,3%); i menor en pulmó (-20%) i càncers de mama (-17%). 

Aquesta reducció en la incidència no vol dir que hi hagi hagut menys càncers sinó que no els hem pogut o sabut diagnosticar. El nostre estudi no està dissenyat per establir causalitat però en l’article discutim algunes possibles causes: saturació del sistema sanitari i suspensió de proves diagnòstiques i cribratges, danys de les mesures (el confinament domiciliari especialment), canvis organitzatius (pèrdua de la presencialitat en l’assistència), por a consultar per part dels pacients, el gran excés de mortalitat del 2020 que podria haver fet que una part dels pacients a qui s’hauria diagnosticat un càncer durant els següents mesos hagués mort per l’impacte d’aquella primera onada de COVID-19, etc.

Cal tenir en compte que hi ha estudis que han calculat que retards en el diagnòstic de només tres mesos tenen impacte en la supervivència a llarg termini (10 anys) en alguns tipus de càncer. Així que haver diagnosticat uns 8700 càncers de menys pot traduir-se en diagnòstics futurs de pitjor pronòstic. 

Finalment, cal dir que en els últims mesos de l’estudi la incidència de càncers ja tornava a estar a nivells “esperats” però per la part baixa de l’interval de confiança en la majoria de càncers. Tot i això, l’infradiagnòstic del 2020 no s’ha recuperat amb el pas del temps. Haurem d’estar atents a l’evolució en els propers mesos.

Aquesta entrada s'ha publicat en Diagnosticat, Inici i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s