Evolució de les pneumònies a l’atenció primària durant la pandèmia

Fa unes setmanes vam  publicar un article on vam analitzar els diagnòstics de pneumònia de l’atenció primària i el seu ús com a indicador de seguiment epidemiològic durant la pandèmia de COVID-19. Vam comparar les pneumònies observades el 2020 amb les que s’esperarien segons l’evolució històrica, mitjançant una regressió ajustada per estacionalitat i epidèmia gripal. Els resultats es resumeixen en el següent gràfic:

En població adulta major de 15 anys trobem dos excessos de pneumònies, corresponents a les dues primeres onades de COVID-19. El primer, de març a maig, amb un excés de més de 11.700 pneumònies a tota Catalunya (increment del 150%) i un segon a l’octubre i novembre amb més de 1.300 pneumònies de més (57% d’increment respecte al que esperaríem). La monitorització dels diagnòstics de pneumònia de l’atenció primària ens pot servir com un indicador més de seguiment de la pandèmia que ens dona idea de la gravetat (complicació pneumònica) de cada moment, que s’avança a altres indicadors de gravetat com l’excés de mortalitat i que, a diferència dels indicadors d’ingrés hospitalari, es contextualitza en funció de les dades històriques. Abans d’aquest excés de març, també es detecta un excés d’un 20% en població major de 15 anys durant els mesos de gener i febrer del 2020. Tot i que aquest període coincideix amb l’època de pic de la grip, l’excés també podria ser degut a la circulació d’altres patògens ja que el nostre mètode ajusta les pneumònies pel nombre de diagnòstics de grip. Estudis previs també suggerien un excés de grip durant el mes de febrer que podria ser ja covid-19 circulant en la comunitat (https://bmjopen.bmj.com/content/10/7/e039369)

Cal destacar també que en nens menors de 15 anys no només no hem observat cap excés de pneumònies durant la pandèmia, sinó que hem detectat reduccions dels diagnòstics de fins a un 80% de manera sostinguda durant tots aquests mesos. Això és compatible amb el fet que la infecció per SARS-CoV-2 en nens és més lleu. A més, cal tenir en compte que les mesures adoptades (confinament domiciliari durant la primera onada i mesures de distanciament social, restriccions i mesures específiques a les escoles des de setembre) han pogut reduir la transmissió d’altres patògens que tradicionalment produïen pneumònies en nens. Finalment, s’està observant una menor circulació d’altres virus com el virus respiratori sincitial i la grip durant aquest hivern que ha pogut contribuir també a una reducció del nombre de pneumònies diagnosticades en nens.

L’anàlisi, que podeu llegir en aquest article es va fer amb dades fins a principis de desembre. Però quina ha estat l’evolució posterior? En el següent gràfic podem veure l’evolució de les pneumònies des del juny del 2020 fins al 30 d’abril del 2021:

Trobem tres períodes d’excés  cada cop menors en el grup de 15 a 64 anys (octubre 2020, gener i abril 2021). En majors de 64 anys, veiem els mateixos períodes d’excés de pneumònies a l’octubre i gener però pràcticament no hi ha excés a l’abril. En menors de 15 anys, el nombre de pneumònies observades s’ha mantingut tot el període per sota del que s’esperaria per l’època de l’any.

Aquesta entrada s'ha publicat en Diagnosticat, Inici i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Evolució de les pneumònies a l’atenció primària durant la pandèmia

  1. roser bru ha dit:

    molt interessant.! realment el canvi de l evolució de les pneumònies en l infància i adolescència ha millorat molt. Algun benefici ha aportat el càstig de les mascaretes a les aules !

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s