Brots verds

L’any passat les visites presencials a l’atenció primària (AP) es varen veure substancialment reduïdes en el context de la pandèmia per COVID-19. Vam passar d’un 78% de visites presencials l’any 2019 a un 27% durant l’any 2020 (visites presencials no relacionades amb la COVID-19)1. Aquest fet, com era esperable, es va acompanyar d’una disminució de les activitats preventives i del control clínic de malalties prevalents a l’atenció primària com són la diabetis tipus 2 o les malalties cardiovasculars, entre d’altres2.

Les dades epidemiològiques de la pandèmia han anat millorant, amb les seves onades, però continuen interferint en el dia a dia de l’organització i l’assistència dels equips d’atenció primària (EAP). Tot i així els EAP hem anat adaptant-nos a aquesta nova situació amb esforç per incrementar l’activitat presencial. Al març del 2021 s’han ofertat setmanalment un promig de 33 visites presencials (9C, 9R i 9D) a les agendes dels professionals dels equips.

Paral·lelament, veiem els primers brots amb millores en els resultats de control de malalties cròniques. Per exemple:

Control de l’HbA1C en pacients amb diabetis mellitus tipus 2

O el cribratge del peu diabètic

O el control de LDL-colesterol en pacients amb cardiopatia isquèmica o AVC

Esperem que a mesura que anem recuperant les visites presencials a l’atenció primària tinguem l’espai i el temps per recuperar amb qualitat l’atenció als pacients amb patologia crònica.

1.Guiriguet C, Coma E. La atención primaria en tiempos de pandemia. AMF 2021;17(3):122-123. Disponible en: https://amf-semfyc.com/web/article_ver.php?id=2903

2. Coma E, Mora N, Méndez  L, Benítez M, Hermosilla E, Fàbregas M, et al. Primary care in the time of COVID-19: monitoring the effect of the pandemic and the lockdown measures on 34 quality of care indicators calculated for 288 primary care practices covering about 6 million people in Catalonia. BMC Fam Pract. [Internet.] 2020;21:208. Disponible en: https://doi.org/10.1186/s12875-020-01278-8

Aquesta entrada s'ha publicat en Inici i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s