Mar de fons: anàlisi de les alertes de covid-19 a la web de dades covid

Fa uns dies us vam presentar en un webinar la nova web de dades covid accessible a través del nus sanitari.  A diferència de la web oberta de dades covid de Catalunya, en aquesta podem anar fins a nivell d’equip d’atenció primària (ja sigui per regions sanitàries o a través de la distribució ECAP dels àmbits de l’Institut Català de la Salut i la xarxa concertada).

Els nous casos de covid-19 tornen a mostrar un repunt a l’alça en un probable inici de quarta onada de la pandèmia i a les portes de les festes de setmana santa. Però com podem analitzar amb més detall les dades?

Accedint a la web hi trobareu la pàgina d’inici, on veiem una taula amb dades de les darreres 4 setmanes. Aquí ja podem veure l’evolució on observem un discret però sostingut augment de la incidència acumulada dels darrers 14 dies (IA14), del risc de rebrot, de la Rt, que arriba al 1,17 la darrera setmana, així com de la positivitat de les proves (5,67% de positius sobre el total de PCR o test antigènics realitzats).

A sota hi trobem dos  gràfics que ens donen aquesta informació de forma més visual i contextualitzant en el temps des de l’inici de la pandèmia ara ja fa un any.

Efectivament veiem que la corba torna a pujar. Si ens fixem la darrera data que es mostra és la de fa 3 dies, que correspon a la última data que tenim amb dades consolidades de les proves d’infecció activa per covid-19. Però, podem analitzar aquesta informació de forma més acurada? Podem anticipar-nos al que passarà en els propers dies? 

En el menú superior hi trobareu una pestanya d’ALERTES on es mostra informació diària, setmanal, per territoris i uns gràfics, amb dades fins el dia anterior.

Clicant a la pestanya Setmanal, que mostra les dades acumulades dels darrers 7 dies, veureu que les primeres 3 files surten ombrejades, doncs són dades encara incompletes (no consolidades) degut al retard de notificació de resultats de les PCR que triga habitualment de 24 a 72 hores. Tot i ser dades incompletes ja ens orienten sobre quina és la tendència, que veiem continua discretament a l’alça. Aquestes dades poden anar canviant, doncs quan arribin resultats de PCR realitzades els dies 27, 28 i 29 de març s’afegeixen als resultats actuals i pot ser que el per exemple el -9,41 de variació de casos confirmats per PCR/TA acabi sent menor.

Per fer un seguiment més fi i anticipar-nos al que passarà els propers dies tenim una eina que s’ha vist que es correlaciona molt bé amb els resultats globals: el resultat dels test antigènics ràpids (TA) en persones que presenten símptomes de sospita de covid-19. Per una banda el resultat del TA és immediat, evitant retards de notificació, i per l’altra hem observat que existeix una correlació estable de forma que per cada 1 cas confirmat per TA simptomàtic observem uns 3 (2,95 a 3,05) casos confirmats per PCR/TA.

Així doncs, en el gràfic de casos setmanals confirmats per PCR/TA o per TA simptomàtics, podem seguir les dades d’aquest últims fins el dia anterior.

Si fem un zoom en la secció escollida del gràfic, podem veure amb més detall que els casos confirmats per TA simptomàtics estan pujant; per tant la tendència esperada els propers dies serà un augment dels casos totals que haurem de seguir de ben a prop.

Com a dades complementàries, també és interessant el gràfic amb la positivitat de les proves on veiem, en consonància, un increment de la positivitat global, amb un 10,4% de positivitat dels TA en simptomàtics (recordar que al gener vam tenir el pic màxim amb un 28,5% el dia 11/01/2021).

De la mateixa manera, el gràfic de variació diària de casos acumulats de la darrera setmana per TA en persones simptomàtiques, es situa per sobre del 0 doncs tenim una variació positiva en increment de casos.

I també podem veure aquesta tendència amb el gràfic del nombre de casos TA simptomàtics, on portem tres dilluns consecutius amb un augment de casos (des del dia 8 de març).

Així doncs mirant quina és la tendència del nombre de casos confirmats de covid-19 per TA en persones que presenten símptomes podem anticipar-nos als resultats finals, un cop hagin arribat els resultats de les PCR realitzades els darrers dies.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anàlisi, Inici i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s