Hi ha diferències per sexe en els indicadors de l’EQA?

Alguna vegada ens hem preguntat quines variables influeixen en els resultats de l’EQA.  D’exemples com aquest en podem trobar moltíssims. Potser recordeu una entrada on comentàvem si la població amb menys recursos té més malalties. O un exemple d’una altra ocasió, si hi relació entre la resolució dels indicadors i l’índex socioeconòmic. En els darrers anys, cada cop més camps i àmbits han començat a estudiar les diferències per sexe en l’àmbit de la salut.

L’any 2012, l’Associació Europea d’Editors Científics va establir les directrius SAGER per intentar minimitzar el coneixement esbiaixat per sexe i gènere en la investigació científica. El 2016 es van publicar les primeres guies sobre IAM en dones i, el 2018, es va publicar un estudi sobre les diferències per sexe en els principals factors de risc cardiovascular.

En el nostre àmbit, hem observat els comportament dels indicadors de l’EQA segons el sexe dels pacients per veure si hi havia diferències. N’hem trobat algunes, com per exemple els indicadors EQA0304 – abstinents en població de risc, EQA0301 – Cribratge del consum d’alcohol i EQA0303 – Reducció de pes en obesitat i sobrepès.  En aquests tres indicadors és on hem observat que hi ha una diferència més gran en el resultat, en el que les dones mostren millor compliment que els homes.

D’altra banda, en els indicadors de prevenció quaternària hem vist un resultat lleugerament millor en homes. En el cas de l’indicador EQA0222 – Inadequació de la prevenció de la gastropatia amb IBP, un major percentatge de dones tenien tractament incorrectament indicat.

Globalment, les dones mostren millor resultat en els indicadors de control de FRCV i activitats preventives. En canvi, els homes motren millors resultats en indicadors de tractament de malalties cardio-cerebro-vascular i en prevenció quaternària. A més, en alguns indicadors d’activitats preventives, les diferències de resultat entre homes i dones augmenten en les zones amb més privació socioeconòmica.

Si voleu veure el cas d’algun indicador concret, fa temps us vam parlar de les fitxes d’anàlisis sobre les variables descriptives dels indicadors de l’EQA d’Adults. A més de la relació que hi ha entre les diferències de resultat per sexe en cada EAP, també n’hi ha pel seu índex de privació socioeconòmica (AQUAS) i la seva ruralitat-urbanitat. Per accedir-hi, ho podeu fer a través de l’UMI, a l’apartat AnalisisAP.

Fitxes1

Aquesta entrada ha esta publicada en Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s