5 xifres sobre… la DM2

El 1889, dos investigadors alemanys, Oskar Minkowski and Joseph von Mering, van descobrir que l’extracció del pàncrees causava en animals l’aparició de símptomes de diabetis, fins al punt d’escurçar-ne àmpliament l’esperança de vida. A través d’aquesta cerca es va estudiar que l’efecte de la secreció de substàncies pancreàtiques tenia relació directa amb la diabetis mellitus. Mering, un dels investigadors, va néixer tal dia com avui, un 28 de febrer.

Després d’aquesta investigació, entre 1921 i 1922 un grup d’investigadors canadenc format per Frederick BantingJ.J.R. MacleodCharles Best, i James Collip van desenvolupar el processament i tractament amb insulina en pacients diabètics. En aquest cas l’efemèride és inversa, i a final de febrer es commemora la defunció de Banting.

La DM2 és un tema que hem tractat i analitzat en anteriors entrades del bog. Com podeu veure als llistats i indicadors que publiquem, tenim diversos indicadors al respecte, com són l’L’EQA-0209: Control HBA1C, L’EQA-0212: Control TA en DM2, L’EQA-0208: DM2: cribratge del peu diabètic o L’EQA-0210: DM2: cribratge de retinopatia diabètica

5-xifres-sobre

8%

És la prevalença de la DM2 en els pacients adults de l’ICS. És una xifra que es manté estable en els darrers anys.

69

És la mitjana d’edat dels pacients diagnosticats de DM2.

9,5

És la mitjana d’anys d’evolució de la DM2.

44%

Un 44% dels pacients diagnosticats de DM2 són dones. Hi ha més homes diagnosticats, un 56% del total de pacients diabètics.

1

És l’informe ComHoFem dedicat al control de la DM2 que vam publicar al 2016, fent una radiografia d’aquest problema de salut a l’Atenció Primària de l’ICS. El podeu consultar aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.