Hi pot haver diferències als indicadors segons les variables socioeconòmiques?

El 10 d’abril de 1912 va enfonsar-se el Titanic. Més enllà de pel·lícules i efemèrides, la història d’aquest famós vaixell ofereix diverses lectures i permet fer-ne reflexions extrapolables a altres àmbits. Per exemple, mirant els registres es poden detectar fàcilment diferències entre les víctimes del vaixell (Carroll & Smith, 1997). Si ens centrem en el cas de les dones, de les passatgeres que viatjaven en primera classe (els bitllets més cars, assequibles per ciutadans de rendes altes), en van morir un 3%. De les passatgeres que viatjaven en segona classe (bitllets menys cars), en van morir un 16%. Per últim, de les passatgeres de tercera classe (els bitllets més barats), van morir-ne un 45%. 

RMS_Titanic_3 (1).jpg

D’exemples com aquests en podem trobar moltíssims. Una vegada us vam explicar si la població amb menys recursos té més malalties. Ja fa dècades que hi ha un gran consens en considerar els determinants socioeconòmics com una variable d’estudi en les ciències. Hi ha bibliografia al respecte que també vincula els elements socioeconòmics com a determinants en salut (Adler, Boyce, Chesney, Folkman, & Syme, 1993; Antonovsky 1967; Bunker, Gomby, & Kehrer, 1989; Krieger et al., 1993; Marmot, Kogevinas, & Elston, 1987; Williams, 1990; Williams,& Collins, 1995).

Com ho tenim en compte, nosaltres? Segurament us soni el nom de MEDEA, us n’hem parlat alguna vegada. És un índex de privació compost que considera com a unitat d’anàlisi la secció censal (SC) es calcula a partir de 5 indicadors procedents dels cens relatius a l’ocupació i l’educació. L’AQuAS també té un índex socioeconòmic compost basat en diverses variables i que correlaciona molt amb el MEDEA, de manera que també és un bon element d’anàlisi. Què en podem fer nosaltres, amb això? Us en posem un exemple: en els indicadors de l’EQA d’Adults hem observat la relació entre la resolució dels indicadors i l’índex socioeconòmic, com en l’exemple que podeu veure en aquesta imatge.

ISCR2.png

En aquest gràfic, cada punt representa un equip. L’eix de les X és el valor de l’índex socioeconòmic i l’eix de les Y el percentatge de resolució de l’equip. Com més propers estan els punts a la línia ombrejada, major correlació hi haurà entre les dues variables (és a dir, que hi hauria millor resolució en els equips amb menys privació). Si voleu consultar-ne d’altres, podeu fer-ho en aquest enllaç i consultar més informacions. 

Aquesta entrada ha esta publicada en Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Hi pot haver diferències als indicadors segons les variables socioeconòmiques?

  1. Retroenllaç: Hi ha diferències per sexe en els indicadors de l’EQA? | SI9SAP

  2. Retroenllaç: Actualització de les fitxes d’anàlisi dels indicadors de l’EQA | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s