Canvis en l’indicador d’odontologia d’exploració bucodental en risc de càncer oral

Com us vam informar fa unes setmanes, des de l’ECAP es van tancar de forma automàtica una sèrie de diagnòstics. D’entre aquests diagnòstics, n’hi havia de pacients exfumadors que ara consten a l’ECAP com que tornen a fumar, tot i que no es pot saber si realment fumen o no pel que hi ha a la base de dades.

Això afecta indicadors com el EQA-9102: Exploració bucodental en risc de Càncer Oral, ja que de cop han aparegut uns 4.000 fumadors més que no podem saber si ho són o no. En aquest gràfic, es pot veure com el denominador de l’indicador (pacients amb risc de càncer oral, bàsicament persones fumadores i bevedores) ha augmentat molt durant el mes d’abril del 2017, coincidint amb aquest tancament automàtic.

EQA9102-denominador

En el cas de l’EQA d’adults, la solució al problema la vam explicar en aquest post. Ara bé, en el cas de l’indicador d’odontologia això no ho resoldria perquè el problema no són les incidències sinó l’augment del denominador.

Un augment que ha portat a una baixada general dels resultats de l’indicador:

EQA9102-resultat

El que hem fet en aquest cas i que beneficia a tothom és posar aquest indicador com a informatiu. Això vol dir que no suma punts en l’EQA general. Els punts que tenia s’han repartit entre els altres indicadors.

Aquest canvi ja el teniu visible a nivell de professionals a la pantalla del SISAP a l’ECAP. A khalix ho tindreu aviat, encara hi estem treballant.

Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Canvis en l’indicador d’odontologia d’exploració bucodental en risc de càncer oral

 1. Elias Casals ha dit:

  La veritat és que la feina s’està fent…
  L’indicador ara varia molt per què es diagnostica més i millor el tema tabac… doncs fantàstic… així l’eCAP mostrarà millor la realitat.
  Ara bé… si no agrada que vagin les dades i no s’assoleixen objectius doncs recalculeu quins han de ser els objectius però eliminar l’objectiu per això no em sembla correcte.

 2. Santiago Cano ha dit:

  Suscribo lo expuesto por el Dr. Casals.
  La solución es muy sencilla… rebajar las metas y listo!!!
  Mañana serán los diabéticos y pasado los niños los que por problemas ajenos a nuestra labor serán excluidos.
  Llevamos años concienciando a los médicos y a los pacientes que la prevención en salud bucodental es la única manera de disminuir las enfermedades y minimizar las amputaciones que tienen que realizar los CMF por llegar tarde al diagnóstico.

 3. B.MARTIN-GUIVERNAU ha dit:

  Aquest indicador és un dels més importants en el diagnostic precoç de càncer oral . Ara , si les dades comptabilitzades actualment es disparen per assolir els objectius que teniem marcats, doncs s ‘ haurien de recalcular les nostres metes , es a dir , baixar-les.
  Però mai eliminar aquest indicador.

  • si9sap ha dit:

   Hola a tothom

   Tal i com s’explica en el post, no es tracta d’eliminar aquest indicador sinó que el que s’ha fet és deixar-lo com a informatiu degut a que, com a conseqüència de les extincions automàtiques d’alguns del diagnòstics (en aquest cas el de tabaquisme), han aparegut uns 4.000 fumadors que no podem assegurar que ho siguin.
   En el moment de donar de baixa el diagnòstic d’exfumador, passen a constar a l’ECAP una sèrie de pacients com a fumadors, tot i que no és possible confirmar que això sigui cert.

 4. Retroenllaç: Canvis en indicadors a l’EQA d’Odontologia | SI9SAP

 5. Retroenllaç: Resum de novetats del 2018 – EQA d’Odontologia | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s