És Essencial

essencial jornadaDivendres 21 d’abril es va celebrar la Jornada d’implementació del projecte Essencial que, com potser ja sabeu, és una iniciativa que identifica pràctiques clíniques de poc valor i promou recomanacions per evitar-ne la realització. Actualment, 140 equips d’atenció primària (EAP) participen en el projecte. La jornada va comptar amb un moderador excepcional, en Pascual Solanas, i va ser molt interessant. Per això, voldríem resumir-vos algunes de les coses que s’hi van dir:

Toni Dedeu – Director de l’AQuAS

Va explicar que el projecte Essencial va començar fa 5 anys. En la seva presentació va destacar que “Més no sempre és millor” i que “cal prendre decisions de forma compartida”.

Glyn Elwyn –  Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice

Expert en presa de decisions compartides, va fer una brillant presentació entorn de la frase: “The huge potential of shared decision making, if done exceptionally well”. Va posar de manifest que cal donar tota la informació al pacient i que ell pugui decidir i va explicar que si es fa bé, sovint això es tradueix en una millor satisfacció del pacient, en una millor informació, millor adherència al tractament i millor qualitat en l’assistència. Va posar exemples en què la presa de decisions compartides hauria canviat el curs desastrós d’algunes actuacions mèdiques.

Cari Almazán i Johanna Caro – AQuASessencial què és

Van detallar el procés d’implementació i els resultats d’una enquesta realitzada als professionals, segons la qual el 70% dels professionals assistencials es troben almenys un cop a la setmana amb un tema d’aquest tipus. A més, van exposar les barreres identificades: la inèrcia, l’alta demanda, la relació metge-pacient, la falta de recursos i la pressió comercial. Finalment, van enunciar el TOP5 de les recomanacions: Estatines, PSA, IBP, Bifosfonats i Benzodiazepines. Les conclusions van ser que: el projecte ha tirat endavant gràcies a  la participació i implicació dels professionals; que permet l’empoderament dels pacients i que reforça estratègies ja existents al territori.

essencial medinaManuel Medina – Responsable del SISAP

Va mostrar els resultats de l’indicador de no tractar amb hipolipemiants les persones de baix risc cardiovascular (RCV). Sobre aquest tema va destacar que hi ha hagut una disminució dels nous tractaments iniciats en persones amb RCV< 10 i dels tractaments prevalents en persones amb RCV <5; això acompanyat de millores en els indicadors de control de LDL en prevenció secundària i de control de LDL en prevenció primària amb RCV >10. O sigui, no fer per fer més.

Després, diferents professionals van opinar sobre l’experiència dels equips d’atenció primària en la implementació de les recomanacions de l’Essencial.

Josep Maria Bonet – DAP Metropolitana Nord

Va parlar de la comunicació que dóna valor i va exposar que l’entorn és molt important en aquest tipus de pràctiques dutes a terme al projecte Essencial.

Antoni Comín  – Conseessencial premiller de Salut

Va fer la clausura de la jornada i va destacar el paper clau dels professionals en l’èxit del projecte.

Per acabar, voldríem felicitar a Mariam de la Poza de l’EAP Carles Ribes de Barcelona pel premi a la idea més innovadora pel treball “Més antibiòtic no sempre és millor: evitem efectes secundaris, cost innecessari i resistències antimicrobianes”.
Si voleu saber més coses d’aquesta jornada, podeu consultar la nota de premsa o els tuits que es van fer durant les presentacions (hashtag #Essencial17).

Aquesta entrada s'ha publicat en Congressos, Inici i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a És Essencial

  1. Pascual. ha dit:

    Benvolguts,
    Dins de la sessió de l’Essencial es van prioritzar unes noves indicacions. Entre elles, es preconitzava deixar de fer la revisió bucodental als diabètics. Aquest és un objectiu dels nostres odontòlegs, que si es confirma això de l’Essencial, penso que hauríem de revisar. No tinc més informació sobre aquest objectiu de l’Essencial, que penso que ara estan treballant, però crec que els responsables de l’EQA d’odontologia caldria que es posessin en contacte amb els de l’Essencial per aclarir el dubte.
    Moltes gràcies.

  2. Retroenllaç: semFYC 2017:Médicos de familia españoles por el mundo | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s