El càlcul de metes dels subindicadors de l’EQA pels equips en detall

Standard_deviation_diagram.svgEn un post de fa unes setmanes, us explicàvem els criteris per calcular les metes dels subindicadors de l’EQA pels professionals. Només començar us dèiem que, abans d’aplicar els criteris específics de professional, partíem d’una meta mínima i una meta màxima que es calculaven pels equips segons la variació de l’indicador. Alguns de vosaltres ens vau demanar si podíem explicar-ho millor i això és el que intentarem fer avui.

Per calcular les metes dels subindicadors pels equips (i que després farem servir per calcular les metes dels subindicadors pels professionals), considerem equips: els equips d’atenció primària, les línies pediàtriques, els ASSIR, els odontòlegs i treballadors socials (que tenen tota la població de l’equip de referència).

Passos que seguim:

  1. Es calculen els resultats de cada subindicador amb les dades basals. Considerem les dades basals les de novembre de l’any anterior per evitar així la pujada de desembre.
  2. La meta mínima és sempre el percentil 20 (p20) de la distribució dels resultats dels equips.
  3. Mirem la variabilitat de l’indicador: desviació típica/mitjana. O sigui, mirem si els resultats dels equips són semblants o si hi ha molta diferència entre equips. I en funció del valor que ens doni això, la meta màxima serà major o menor.
Coeficient de variació Criteri per la meta màxima
0 – 0,1 (poca variació) percentil 50 (p50)
0,1 – 0,2 p60
0,2 – 0,3 p70
>0,3 (força variació) p80

4. En el cas que el càlcul anterior doni metes que siguin molt altes:

  • Meta màxima: si és major de 95%, es posa 95%.
  • Meta mínima: si és major de meta màxima*0.95, es posa el 95% de la meta màxima.

D’aquesta manera, el que intentem és ser menys exigents en aquells indicadors que tenen molt poca variabilitat (o sigui, on tothom té uns resultats molt similars). Ho fem així perquè si no, les metes que sortirien serien molt altes. En canvi, en indicadors on hi ha molta variació, exigir un percentil alt no es tradueix en unes metes tan elevades. Fa temps, el que es feia era demanar el p20 de meta mínima i el p80 de meta màxima, cosa que en alguns indicadors donava una meta màxima realment difícil d’assolir.

Esperem que amb aquest post, combinat amb l’anterior, el càlcul de les metes dels subindicadors de l’EQA sigui una mica més fàcil d’entendre!

 

Credit imatge: By Mwtoews – Treball propi, based (in concept) on figure by Jeremy Kemp, on 2005-02-09, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1903871
Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a El càlcul de metes dels subindicadors de l’EQA pels equips en detall

  1. Retroenllaç: Canvi en l’indicador EQA0306 – Millora de l’activitat física en pacients insuficientment actius amb FRCV | SI9SAP

  2. Retroenllaç: Què són les metes dels indicadors? | SI9SAP

  3. Retroenllaç: EQA 2021 | SI9SAP

  4. Retroenllaç: EQA ADULTS 2023 (a nivell d’equip) | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s