Tal com ja es va comentar, per l’EQA de pediatria no es compten com a població atesa els nens que només tenen visites pel registre de les vacunes i/o les revisions odontològiques escolars. Això ho hem fet així després de valorar una petició que ens va arribar al SISAP.
Les vacunes escolars es poden registrar dins de les agendes d’infermeria, en el mòdul VESC (vacunació escolar), tipus de visita 9D i posant l’etiqueta: VESC, VAES, ESCO.
http://10.80.217.68/wikindicadors/Visites_de_vacunaci%C3%B3_escolar
Per les revisions odontològiques escolars, el procediment és similar; són visites del tipus 9D i l’etiqueta RODN.
http://10.80.217.68/wikindicadors/Revisi%C3%B3_odontol%C3%B2gica_escolar
Per què el tipus de visita ha de ser 9D (domiciliària)?
Perquè són visites que es realitzen fora del CAP. [Nota aclaridora del dia 20/04/2017: Us recordem que aquesta és una recomanació per aquells centres que crearan les agendes de nou però no és obligatòria. De fet, per excloure aquests nens de l’atesa només estem tenint en compte el mòdul d’agenda i les etiquetes de les visites].
Qui són els responsables de crear els mòduls VESC i les etiquetes VESC, VAES, ESCO, RODN?
Els responsables d’agenda de cada centre són els que hauran de crear aquest mòdul i definir aquest tipus d’etiquetes .
Esperem que aquest canvi serveixi per fer que l’atesa s’ajusti millor a la població que realment ha estat visitada pels professionals de pediatria.
La veritat es que les revisions escolars bucodentals no sempre estan com a 9D…
També és curiós que la població a qui se li fa una revisió no se la considera com a atesa… crec que no és correcte fer-ho així…
Bona tarda, i si la vacunació escolar es fa el CAP? Posem 9C amb les etiquetes aquestes?
És veritat el que diu la companya les revisions odontològiques no són mai 9D, sempre són al CAP.
No es així sempre Carme. Hi ha centres on les revisions es fan al propi CAP i d’altres centres on es va a les escoles a fer les revisions. Per tant… codis diferents en funció d’on es fa la mateixa activitat? Crec que el que hi ha és una incorrecció en el criteri assignat a població atesa.
Bon dia,
En referència a les revisions odontològiques escolars (les que es fan a les escoles), no considerem a aquests nens com a població atesa perquè es pot donar el cas que el nen vagi a una escola que no és al barri on viu. Per tant, l’activitat assistencial la farà en un centre diferent a on ha fet la revisió odontològica.
En relació al tipus de visita 9D, aquesta és una recomanació per aquells centres que crearan les agendes de nou. Però, de fet, només estem tenint en compte el mòdul d’agenda i les etiquetes de les visites.
Si en algun lloc esteu fent servir etiquetes diferents, només cal que ens ho feu saber i ho tindrem en compte.
Moltes gràcies pel comentaris!
Perdó però crec que aquí hi ha molts temes a debatre en els càlculs que es realitzen.
Si la revisió de l’escolar la fa un company d’una altra ABS (ABS B) a aquest escolar se l’ha atès igualment (encara que sigui a l’ABS B).
Vosaltres ara enteneu que aquest escolar no és atès per l’ABS A de referència i no ha estat atès a l’ABS A… per tant, entenc llavors de forma correcte que a l’odontòleg de l’ABS A no li contarà aquest escolar com a revisat? Llavors, aquells odontòlegs que tenen una part important de la seva població escolar escolaritzada en una ABS que no és la seva, no podran mai assolir els alts percentatges de revisions a realitzar?
I tant, estem sempre oberts a debatre!
En aquest cas, els nens que no compten com a atesos són els que NOMÉS han tingut una revisió escolar i que en un any no han anat a cap centre d’atenció primària (els han vist NOMÉS a l’escola). Aquests nens no els podem comptar com a atesos perquè hi ha molts indicadors de pediatria que demanen fer una sèrie de revisions a nens atesos i, si no han vingut mai a l’eap, és difícil que els hi puguin fer. De fet, no comptem els nens que NOMÉS tenen una revisió escolar com atesos per una petició dels professionals de pediatria.
Sobre els dubtes que planteges:
– un nen que només tingui revisió a l’escola no comptarà, com bé dius, ni al numerador ni al denominador.
– En l’exemple que posaves, si el company de l’ABS B fa la revisió d’un nen de l’ABS A, sí que comptarà en l’indicador de l’ABS A si el nen, a més de la revisió a l’escola, s’ha visitat.
– Per tant, encara que un professional tingui part important de la seva població escolar en una ABS que no és la seva, això no impedeix que pugui tenir percentatges elevats de compliment de l’indicador (no mirem qui ha fet l’activitat).
De totes maneres, si creieu que hi ha algun indicador concret en què hi pugui haver problemes, envieu-nos una incidència a través de la bústia i ho mirarem amb calma.
Gràcies pels comentaris!
100 per 100 cert Elías …està mal distribuit… Si tothom intruduis les dades de les revisions escolars , llavors si… Però no tenim que dependere dels altres. A veure si ho poden millorar.
Quan un escolar es revisa a l’escola s’avalua el seu nivell de càries, es a dir les lesions de càries que té. Inicialment es va establir un criteri pels nens més petits (al voltant dels 6-8 anys) d’una càries en dentició permanent CAO diferent a zero per establir alt risc i/o de dues lesions de càries en dentició temporal (cod= o superior a dos). Un nen diagnosticat d’alt risc de càries ha de rebre segellats de fissura i aplicacions de fluor. Amb aquest criteri establert el nen d’alt risc de caries que no ha anat a pediatria no estarà llistat com un escolar que requereix rebre aquests tractaments?
Vosaltres comenteu que si les revisions de l’escola conten com població atesa llavors els indicadors de pediatria se’n van a en orris, es a dir que es desvirtuen per qué nosaltres els dentistes els hem vist però pediatria no. Certament, fer càlculs sobre la població atesa i no sobre la població realment coberta es des d’un punt de vista pragmàtic per la “numerologia” molt bo però des d’un punt de vista sanitari i comunitari força vergonyant. Ens interessa la salut de la comunitat o només dels que venen a visitar-se? Avaluem si us plau sobre la població que tenim i no sobre els que decideixen venir el darrer any.
D’altra banda, no seré jo qui critiqui als pediatres quan van buscats, hipersaturats de visites i força cremats… però no heu pensat que discrimineu els dentistes en comparació a com tracteu els pediatres? Per quina raó un nen que s’ha visitat al pediatra sense haver-se visitat mai al dentista si conta per nosaltres com a població atesa (potser ni te la revisió bucal feta a l’escola i ens desvirtua el nostre assoliment) i en canvi els nens revisats pels dentistes a l’escola no conten pel pediatra per no penalitzar-lo. Potser ni hi havieu pensat.
Bona tarda, al nostre territori habitualment sempre hem inserit les revision escolars com visites 9R creant una agenda de revisions escolars especifica. Sempre ens han dit que no es contempla que l’odontòleg “faci domicilis” i que per tant no podiem tenir aquesta opció. Si a partir d’ara la tenim, donsc benvinguda la visita 9D, encara que hauria de ser tambe en els casos que ens desplacem a algun domicili o residència de gent gran.
Per altra banda, és cert que a les ecoles revisem alguns nens que son d’altres EAP i que fem el registre a l’e-cap esperant que l’odontòleg de l’altra EAP faci el mateix.
Crec que la revisio BD a l’escola ha de “comptar” com pacient visitat a l’odontòleg de l’EAP corresponent ja que sino serà dificl que pugui assolir el % demanat.
Totalment d’acord Mar. En tot cas és estrany que els propis referents d’odontologia de l’empresa tingueu una informació diferent que altres persones de l’empresa en el tema de l’assignació del tipus de visita
Estic d’acord amb els comentaris del company Elias referent a les revisions escolars per part del dentista.Trobo totalment injust el concepte de població atesa, ja que ens perjudica a l’hora de evaluar els nostres objectius anuals que recordo que els EQA són individuals.
Per tant, no ens poden evaluar justament perquè depenem de factors que no depenen del propi professional o centre assignat on treballem. O el que voleu és que fem de detectius privats o secretàries anant cercant els alumnes un per un dels que no s’han revisat? i que a sobre són de col.legis que no ens corresponen? o que ha de fer un altre professional? si ja tenim les agendes saturades quan i com s’ha de fer???
Si jo faig el 100% de les revisions escolars que em toquen (+ de 500), i em puntuen un 60% és que alguna cosa falla i que caldria registrar i evaluar d’un altre manera més justa i equitativa.
Un últim incís, els odontòlegs sí que fem urgències domiciliàries. Poques però en fem. Per tant ha de haver el codi per poder-ho registrar.
Bona tarda.
Ara en breu anirem a vacunar a les escoles de nou, i la referent de GIS m’ensenya avui un correu on especifica que les agendes de vacunes s’han de posar amb l’etiqueta VESC tal i com indiqueu però que el tipus de visita ha de ser 9R.
Llavors, que fem? Les programem com a 9R com ens indiquen desde Girona o com a 9D com expliqueu per aqui? Això comptarà de cara a les DPOs, que sigui 9R o 9D?
Gràcies
Hola
Poseu el tipus de visita que us hagin dit. Nosaltres només tenim en compte l’etiqueta, no el tipus de visita. aquí ho tens més en detall:
http://10.80.217.68/wikindicadors/Revisi%C3%B3_odontol%C3%B2gica_escolar
Darrera informació a la MN sobre el tema d’agendes!
Definitivament està clar que dins l’ICS hi ha varies empreses diferents!!
Tema: AGENDES DEFINITIVES ODNTO I VACUNACIONS ESCOLARS
Hola a tots,
Finalment, i decidit des de la DAP per poder unificar-ho en tota la MN, les agendes de les escoles queden de la següent manera:
– Vacunacions escolars
. Servei INF
. Modul VESC
– Revisions odontologiques
. Servei ODN
. Modul RODN
Tant unes con les altres s’inseriran com a 9C
Gràcies a tots
Gemma Calvet Tort
Adjunta a la Direcció
Servei d’Atenció Primària Vallès Oriental
Direcció d’Atenció Primària Metropolitana Nord
Institut Català de la Salut
Bon dia a tots !
doncs jo tinc un problema , a la meva agenda ODONTOLOGIA no hi ha l’opció d’inserir la vistia com a 9C. A la meva agenda es poden citar CP , PM, U , TELF. Sempre he inserit les revisions bucodentals com a visita PM i l’etiqueta que em surt al E-cap és : ODO-Revisió escolar.
Suposo que estarà bé, o ara resulta que no estic inserint bé les revisions!!!!
gràcies
Retroenllaç: Actualització EQA de pediatria i revisions odontològiques escolars | SI9SAP