Metes per professional dels indicadors de l’EQA

algebra-analyse-architect-architecture-159722En un post de fa uns quants dies (aquest) us vam dir que les metes dels indicadors que formen l’EQA podien ser diferents entre professionals perquè aquest any les hem calculat tenint en compte la n de pacients del denominador. Però… què vol dir exactament això? Avui us expliquem aquest pas en concret que pot fer variar les metes entre professionals.

Partim sempre d’una meta màxima (aquella que dóna el 100% dels punts de l’indicador) i una meta mínima (aquella que comença a donar algun punt) que es calculen en funció de la variació que té un indicador [si voleu, podem fer un post més tècnic explicant exactament aquest càlcul o podeu preguntar al vostre tècnic de salut].

Un cop tenim aquestes dues metes, apliquem uns passos per a cada professional:

 1. Meta màxima individual per pacient =truncament (meta màxima*detectats)(1)
 2. Meta mínima individual per pacient=truncament(meta mínima*detectats)(1) 
 3. Si mínima = màxima se li treu un pacient a la mínima (sempre que no quedi en negatiu).
 4. Les metes per pacient es tornen a percentatge dividint pels detectats, obtenint les metes i es comparen amb la resolució.

Buf, sembla complicat però no ho és tant!

Agafem l’indicador EQA0201- ACxFA en tractament AAS o ACO  que segons la wiki té una meta mínima de 81,8 i màxima de 90,9.

Suposem que un professional té 5 pacients detectats amb ACxFA. En aquest cas tindria:

 1. Meta màxima individual per pacient: 0,909 * 5 = 4,54 (que truncaríem a 4). Això vol dir que per tenir el 100% dels punts, aquest professional necessita tenir 4 pacients tractats de forma correcta.
 2. Meta mínima individual per pacient: 0,818*5 = 4,09 (que es truncaria també a 4). Això vol dir que per començar a tenir punts en aquest indicador, necessita tenir com a mínim 4 pacients correctes.
 3. Com veieu, les dues metes donen un mateix nombre de pacients! O sigui que, en el fons, aquest professional passaria de tenir 0 punts en l’indicador si tingués 3 pacients correctes al 100% si en tingués 4. Per tant, per a ell l’indicador no tindria gens de recorregut. En aquest cas, doncs, a la seva meta mínima individual per pacient se li restaria 1 i quedaria de 3 pacients.
 4. Al tornar a percentatge, aquest professional tindria meta màxima del 80% (4 de 5) i mínima del 60% (3 sobre 5).

És per això que diem que, en funció del nombre de pacients, hi poden haver metes diferents. Heu de tenir present que aquest canvi fa que les metes siguin més assequibles, sobretot en casos en què tingueu poca n i que abans eren molt difícils d’assolir. Esperem haver-nos explicat de forma més o menys entenedora. Però si teniu qualsevol dubte, pregunteu tot el que us neguitegi!

(1) Trunquem el percentatge a enter; per exemple 4,8 passaria a 4
Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici, Uncategorized i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Metes per professional dels indicadors de l’EQA

 1. secretaricasals ha dit:

  Calcular alguna activitat a realitzar per l’odontòleg en funció de la població visitada al centre (atesa) i no per l’atesa realment per aquest professional és certament molt discutible, sabent que menys d’un 10% de la població fa ús del servei i que la variabilitat publicada d’aquesta xifra entre centres a Barcelona mostra franjes que es poden triplicar entre diferents ABS.

  • si9sap ha dit:

   Hola,
   Al SISAP estem oberts a nous indicadors. Si tens alguna proposta concreta, fes-la arribar al teu referent d’odontologia d’àmbit i que la porti a les reunions periòdiques que fan els referents d’àmbit i allà es discutirà. Si tots estan d’acord ens la faran arribar al SISAP per validar la proposta.
   Moltes gràcies.
   Salutacions,

 2. Souhel Flayeh Beneyto ha dit:

  Doncs sí, bastant clar ho heu deixat, moltes gràcies.

  De totes formes, i ja que us heu ofert, no estaria malament que sí quan dieu: es calculen en funció de la variació que té un indicador [si voleu, podem fer un post més tècnic explicant exactament aquest càlcul o podeu preguntar al vostre tècnic de salut].

  Una abraçada.

 3. Retroenllaç: El càlcul de metes dels subindicadors de l’EQA pels equips en detall | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s