Resum dels canvis que hem fet a l’EQA de pediatria

pedia_lowUs ho hem dit moltes vegades però no ens fa res repetir-ho. L’EQA està en constant evolució i això és gràcies als comentaris, incidències i dubtes que ens envieu a través de la bústia i que fan que modifiquem els indicadors (afegint aquella exclusió que faltava, aquell nou criteri, etc.)

Durant aquest 2016 hi ha hagut una sèrie de canvis en l’EQA de pediatria i ens ha semblat bona idea recollir-los en un post. Alguns ja fa temps que estan incorporats però d’altres són més recents:

Vacunes

 • Dels indicadors de vacunació EQA0702 i EQA0707 (immunització contra la varicel·la), s’han exclòs els nens en tractament amb quimioteràpia.

Lactància materna:

En l´indicador de manteniment de l´alletament matern (EQA0706), s´han exclòs aquells nens que han estat adoptats.

Patologia aguda

 • Dels indicadors de patologia aguda, (EQA1001, EQA1002 i EQA1003), s´han exclòs els nens que tenen un diagnòstic concomitant de pneumònia, ITU o amigdalitis aguda, ja que són tributaris d’entrada de tractament antibiòtic.  
 • Per l’EQA1006 (maneig de les ITU), s´han exclòs els nens amb espina bífida i paràlisi cerebral, per tenir infeccions d´orina, sovint de repetició i amb un abordatge quasi sempre hospitalari.
 • En aquest mateix indicador (EQA1006) s’han afegit nous codis de laboratori i també els codis de tira d’orina que fan al laboratori. Això s’ha fet perquè en alguns casos, quan demaneu un urocultiu, el laboratori primer fa una tira d’orina i en funció del resultat fa, o no, més proves.

Recordeu que podeu consultar tots els criteris dels indicadors a WikIndicadors.

Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

14 respostes a Resum dels canvis que hem fet a l’EQA de pediatria

 1. Germán MUÑOZ MONTERDE - Pediatría. ha dit:

  Personalment, em sembla molt be totes aquestes adaptacions que heu fet i que ens esteu notificant amb aquesta nota.

  No obstant ens estem quedant curts. Per què dic que ens estem quedant curts?

  – Doncs respecte de EQA0702 y 0707 hi ha que fer incidència en que l’ Immunització Sistemàtica, tant a nivell Estatal com Autonòmic, es una decisió voluntària i NO OBLIGATÒRIA. A conseqüència dels esdeveniments del cas de diftèria mortal, es va dir de legislar en calent, de fer-ho obligatori, però a hores d’ara, el cert es que no hi ha res de res. Jo promoc i aconsello la vacunació sistemàtica (només hi ha que veure els percentatges de immunitzats), però no puc obligar. No puc impedir que els pares i tutors, en el seu legítim dret d’exercici de la seva potestat parental, optin per no vacunar els seus fills. Resta al seu arbitri donat que no existeix legislació que els obligui. Ja sé que és una mida absolutament egoista basada en creences estranyes, científicament poc o gens fonamentades, en una aparença sana del fill, aprofitant-se de la immunització de la resta de la Comunitat, la qual cosa evita que s’escampin malalties, i repeteixo, els seus fills apareixen com a sans. Jo informo i recomano, però insisteixo, és una decisió que no es meva, no es nostra, no puc fer res, només informar i recomanar, i això no tinc dubte que ho fem des de l’AP la gran majoria de les UAB pediàtriques.

  – Ens estem quedant curts en valorar la meva tasca en front la forma de nutrició del nadó (EQA-0706). La nutrició del nadó és una decisió íntima, voluntària i mai imposada. Jo he de promoure i aconsellar l’alletament matern com a forma òptima de nutrició per al nadó, però la cosa s’atura aquí: he de recomanar, educar, instruir, però no puc obligar. La decisió que prengui la mare es en funció de l’educació i/o consells que rep la mare abans del part, i si en el moment del part la mare no vol donar el pit, en el mateix hospital se li administra una medicació per evitar la pujada de la llet. Cap d’aquests casos depèn de mi, depèn de nosaltres. No puc impedir que algunes mares, en el seu legítim dret d’exercici de la seva potestat parental, optin per un alletament artificial dels seus fills. No existeix legislació que els obligui, per tant, aquesta decisió resta exclusivament al seu arbitri. I això és així tant a nivell Estatal com Autonòmic. Consultant tractats de Pediatria (Tojo R. Tratado de nutrición pediátrica. Ed Doyma. Barcelona. 2001., i Cruz M et al. Tratado de Pediatría. Ed Ergon. 9ª ed. Madrid. 2006.) consideren moltes mes exclusions a aquesta valoració de EQA-0706, que no deixen de ser arguments científics i així defineixen com:
  – EXCLUSIONS ABSOLUTES: càncer matern, tuberculosi, drogoaddicció, fàrmacs materns, metabolopatíes, malformacions que l’impedeixin, la mare no vol alletar al fill.
  – EXCLUSIONS RELATIVES: estreptocòccia B neonatal, infeccions maternes agudes, malalties orgàniques greus, virasis (HIV, HBV, CMV, HTLV-1), fibrosi quística, psicopaties maternes, epilèpsia materna.

  – Finalment també ens estem quedant curts en la valoració de la nostra tasca en aquests indicadors quan rebo, quan rebem nens d’altres llocs, tant de Catalunya, com del resta d’Espanya, o del Mon, que han estan estat ben avaluats durant els dos primers anys en el seu lloc d’origen, i quan arriben aquí només ens fan donar compte que no podem introduir les seves dades com caldria, quedant com gent que no acompleix el que sí que complia on va ser avaluat.

  Per això us dic que sí, que heu fet tasca, però encara queda molt per fer.

  • si9sap ha dit:

   Hola

   Moltes gràcies pel comentari. Estem d’acord que encara hem de millorar alguns aspectes dels indicadors. Pel que fa als comentaris concrets:

   – Pel que fa a les exclusions de l’indicador de lactància materna: estan plantejades de cara el 2017, ja que ara existeix la possibilitat de registrar de forma correcta i fàcil els antecedents familiars a l’ECAP. Fins ara no podíem tenir-les en compte per això.

   – Sobre la no obligatorietat de les vacunes: les decisions sempre són personals, passa en tots els indicadors. Per exemple, podria ser que un pacient no volgués fer-se un control de la tensió arterial i sortiria malament en l’inidicador. Però és cert que en el cas de les vacunes això pot ser més freqüent. Els metges recomanem i els pacients, o en el cas de pediatria els tutors legals, decideixen. Sovint l’única cosa que ens queda és intentar variar la decisió a través de les recomanacions que els fem. És el mateix que passa en la lactància materna, i és cert que és una decisió íntima de la mare però està demostrat que la lactància materna aporta beneficis tant pel nen com per la mare, i per això creiem que té importància l’indicador.

   • Germán MUÑOZ MONTERDE ha dit:

    No dubto que deuen ser uns indicadors importants. En això no tinc dubtes, i penso que quasi el 100% dels col•legues tampoc tenen dubtes de que siguin uns indicadors a avaluar.
    En el que sí tinc dubtes, i penso que la majoria de col•legues també, es en la forma en que es valoren aquests indicadors.
    Per què tinc dubtes? Perquè la forma en que es valoren es, a fi de comptes, el que indica, una cosa molt important: si la meva tasca està bé o mal feta. No us sembla prou important?

   • si9sap ha dit:

    Hola Germán:
    I tant que ens sembla important. Molt important, de fet. Per això, des de fa uns anys estem modificant constantment els indicadors de l’EQA perquè siguin el més acurats possible i mesurin allò que realment es vol mesurar. Però estem d’acord que queda molta feina per fer. Ens n’adonem cada dia gràcies als comentaris i propostes que ens feu arribar per diverses vies.
    Aquest canvi constant dels indicadors es tradueix, en general, en afegir criteris d’exclusió. Però només podem excloure allò que d’alguna manera podem quantificar (a través d’un problema de salut, variable, tractament, ara també antecedents familiars, etc.).

    Si tens qualsevol dubte o proposta concreta per millorar un indicador, estarem encantats de discutir-la i valorar-la.

    Moltes gràcies pel comentari

 2. m neus robert vila ha dit:

  Estoy totalmente de acuerdo con el Dr Muñoz Monterde.
  Tambien se tendria que tener en cuenta los niños que acuden esporadicamente al CAP pero se atienden en centros privados ,porque el solo hecho de acudir una sola vez a nuestra consulta ya te lo hace aparecer como mal controlado y tienes que hacer de policia llamandolo para que aporte informacion que no siempre aporta. En ocasiones solo con acudir al odontologo del CAP sin haberlo visto nunca en la consulta de pediatria ya lo presenta como mal controlado.
  En fin un poco desmotivante
  De todos modos gracias por el esfuerzo

  • si9sap ha dit:

   Hola

   Entenem el problema que suposa això que comentes a pediatria. Per aquest motiu, de cara al 2017 estem valorant la possibilitat d’excloure els nens que NOMÉS tinguin visita del tipus:
   – Revisió escolar
   – Revisió odontològica
   – Visita telefònica

   Si creu que hi ha algun altre tipus que hauríem de tenir en compte, envia’ns una incidència i ho valorarem.

   Moltes gràcies pel comentari!

 3. Núria ha dit:

  Hola, gràcies per la informació. Us voldria fer constar dos aspectes més del EQA que no heu tingut en compte:
  -els nens que surten com a mal immunitzats de varicel·la(nens que vacunarem a l’escola o al CAP ) i que no podrem vacunar fins al Gener de 2017 (perquè el Departament ha tingut un problema de busministrament i no n’hi huran fins a finals de Desembre)
  – els nens que hem de vacunar de la grip i són al·lèrgics a l’ou com els podem excloure?

  Merci

  • si9sap ha dit:

   Hola Núria

   Això que comentes de la varicel·la ens ho estem mirant, a veure què podem fer-hi. Pel que fa a la grip, ara mateix en aquest indicador no tenim incorporades aquestes exclusions. Ens ho apuntem i ho valorarem per si ho podem incloure el 2017.

   Moltes gràcies per les aportacions

 4. Mª Àngels Serena ha dit:

  La meva pregunta és referent als indicadors 1001,1002,1003 i 1004.
  És legal, que la prescripció feta per un altre professional, sigui de ATCOM o df’Urgencies de l’Hospital es computi, a efectes de DPOs, al pediatra que te assignat el nen.
  Moltes gràcies

  • Germán MUÑOZ MONTERDE ha dit:

   Personalment penso que no deurien comptar, però et puntuen per UAB perquè no tenen altre medi d’avaluació. A les hores, qualsevol que faci una atrocitat a la “teva” UAB, la pagues tu mateixa.

  • si9sap ha dit:

   Bon dia

   Gràcies pel comentari.
   Pel que fa al teu dubte, els indicadors de l’EQA no miren qui ha fet una activitat o una altra sinó com està una població en relació a uns indicadors. Això vol dir que, com dius, compta qualsevol prescripció del pacient l’hagi fet qui l’hagi fet. De vegades això pot fer que un pacient incompleixi un indicador però de vegades també pot fer que compleixi (per exemple, si un altre professional vacuna un dels pacients que tens assignats). No es tracta de mirar qui fa que sinó de veure com està una població.

   • Mª Àngels Serena ha dit:

    Dons no es així en el meu cas, i per tan, si no es tracta de mirar qui fa o no l’activiat, sinó veure com està la població, no fem DPOs, fem una altre cosa!!!!
    Jo el que vull saber és si és LEGAL o no, que m’asignin una prescripció no feta per mi.
    Si no tenen altre medi d’avaluació, que no ho possin com EQA.
    Per cert l’exemple que has posat, em sembla totalment irretllevant (deu ser un 1/1000 dels casos, en canvi el de la prescripció ens afecta moltíssim)

  • Josep M ha dit:

   Hola.
   Voldria fer un petit esclariment sobre aquesta pregunta, que en la meva opinió, té una orientació equivocada.
   Com es fa sovint, malauradament, es barregen dos sigles. EQA i DPO com si fossin el mateix o tinguessin els mateixos objectius. La primera és Estàndard de Qualitat Assistencial i la segona Direcció Per Objectius.
   L’EQA el que pretén és veure com de bé està la població segons indicadors clínics i tenint en compte diferents situacions clíniques. Suposo que des del SISAP es busca definir indicadors factibles, fàcilment mesurables mitjançant les dades de la història clínica informatitzada, que permetin tenir una foto de la població el més actualitzada possible. Per fer això, a més, sembla que sovint es tinguin en compte indicadors basats en l’evidència científica. Per facilitar la interpretació i l’acció s’agrupa els pacients en poblacions concretes, les assignades als diferents professional de l’ICS (de fet a places). Això ajuda a que els diferents professionals puguin veure com estan els seus pacients, perquè, es suposa, poden fer alguna cosa i millorar la salut de la població que tenen al “seu càrrec”. Així, entenc, l’EQA com una eina per veure una foto la població que tenim assignada, una foto que ens ensenya indicador clínics, on sovint, podem fer alguna cosa. Així si a un cardiòpata el cardiòleg d’urgències d’un hospital del XHUP li ha posat un betabloquejant, cal que surti en l’indicador que aquest pacient està correctament tractat, i això que el metge que té assignat al pacient no ha fet res. Malauradament, la situació contrària també s’ha de veure reflectida i és aquí on el professional de primària pot fer alguna cosa.
   Les DPO en canvi és un sistema de gestió que el que pretén, amb més o menys èxit, orientar l’activitat dels professionals d’una empresa cap els objectius d’aquesta empresa. Si l’ICS vol que els metges de primària facin servir la eConsulta pot incloure a les DPO un indicador sobre l’utilització d’aquesta eina.
   Sembla clar que si un dels objectius de l’ICS (espero que el principal) sigui millorar la salut de la població que és atesa en els seus centres, inclogui millores en indicadors clínics (EQA) a les DPO. Això no treu que hi hagi una perversió quan es vinculen quartos i activitat professional, i per desgràcia, s’acabi associant el que es demana a l’EQA amb una eina d’avaluació de les DPO i de control/avaluació de l’empresa sobre l’activitat professional.
   Sobre si és legal si la prescripció d’un altre professional influenciï sobre les DPO, personalment no la trobo adequada en un fòrum d’EQA. Això no vol dir que no sigui pertinent, sinó que qui hauria de rebre el missatge no és el SISAP si no els gestors, directors… que inclouen l’EQA (i tot el que està associat a l’avaluació CLÍNICA dels pacients) a les DPO.
   Aprofito la meva resposta per agrair l’esforç al SISAP i a tots els professionals que hi ha al darrera per poder disposar d’una eina com l’EQA.

 5. Mª Àngels Serena ha dit:

  Perfecte.
  Moltissimes gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s