Validacions des de l’ECAP amb professionals assistencials.

Sovint definim conceptes com ara “estat de l’hàbit tabàquic” a partir de les dades registrades en les històries clíniques i s’utilitzen per coses com oferir recordatoris, el seguiment d’indicadors o construir coneixement. Però com de segurs n’estem que el que considerem exfumador és veritablement un exfumador?. Ens cal validar-ho, i per fer-ho ningú coneix millor  els pacients que els seus metges de referència.

Article Leo1

Avui volem compartir l’experiència recent de la participació de metges assistencials en la validació d’un esdeveniment “malaltia gastrointestinal o esofàgica incident” portat a terme per a un estudi de validació diagnòstica, en el marc d’un estudi europeu en el que participa SIDIAP.

 

Amb l’eina que anomenem sisap-Quest, per primer cop, els metges-validadors van accedir des del propi ECAP a la llista de pacients amb l’esdeveniment i a un qüestionari a mida.

Article Leo2

Han completat la validació en un parell de setmanes, cosa que podem qualificar d’èxit amb moltes possibilitats de futur.

 

Per que us en feu una idea i de pas animar-vos a participar en futures experiències, us deixo amb les impressions d’un metge-validador i de la coordinadora de la validació que s’han implicat en el primer projecte de validació amb la eina.

Dani Martinez Metge CAP  Sant Martí de Provençals “ Com a metge-validador puc dir que es una forma senzilla de confirmar determinats diagnòstics mitjançant una ràpida revisió de la història clínica. “ Crec que podria ser d’utilitat per a revisar per exemple les dates dels diagnòstics, ja que segurament amb la introducció d’ECAP s’han produït uns “pics” d’incidència en determinades malalties cròniques (DM, HTA,…) explicables per l’inici de la informatització. Revisar dades com aquestes podrien millorar la qualitat dels nostres registres. “ El problema que li puc veure és que un metge estigui interessat a participar i pugui tenir pocs casos a validar, o a l’inrevés. No sé si de cara a futures validacions seria possible fer revisions per part d’un metge de tots els casos del seu CAP.

Gràcies Dani! Ens agrada que hagi estat una tasca senzilla i mirarem d’implementar la teva idea de poder centralitzar els casos a validar.

Carlen Reyes Coordinadora de la validació “ Esta experiencia y la respuesta ha sido muy positiva, creo que la creación de un pool de médicos validadores puede ser de mucha utilidad para futuras validaciones. “ Mi trabajo consistió en comunicarme y coordinar la participación de 98 médicos que se ofrecieron para validar, con el objetivo de llegar a 250 eventos. básicamente vía email aunque también me apoyé en llamadas telefónicas para solventar dudas. “ Casi todos los médicos se interesaron en participar, algunos motivados por el propio estudio, otros muchos motivados por el certificado que se les emitiría para la carrera profesional. “ Es importante intentar ser metódica, responder todos los mails, respetar la decisión de los que rechazan participar, agradecer la participación y solventar los problemas lo más rápidamente posible. Muchos me han agradecido que les conteste rápidamente aunque solo sea para decirles que estás trabajando en solucionar su problema. “ Los médicos de primaria no van sobrados de tiempo por ello aprecian y responden mejor a una comunicación individualizada, clara, breve y concisa.

Gràcies Carlen! Com bé dius, els nostres metges no disposen de gaire temps i ho hem de tenir present en tot el que fem. En aquest sentit, sisap-Quest els hi estalvia el temps que els portaria identificar els casos, o dades generals dels pacients com l’edat i el sexe. També vam dedicar-nos a incorporar funcions com els salts entre seccions del qüestionari en funció de la resposta. Així, molts qüestionaris (que constaven de 13 preguntes) es van poder tancar ràpidament ja des de la primera pregunta.

 

Acabem amb la impressió de l’Investigador principal del projecte, que a més és el Coordinador Científic de SIDIAP:

Daniel Prieto Coordinador Científic del SIDIAP “ Moltes bases de dades a nivell internacional (CPRD, THIN) fan servir qüestionaris a metges per validar diagnòstics. a casa nostra, SISAP i SIDIAP treballen conjuntament per intentar millorar l’atenció clínica als pacients i la qualitat de la recerca en atenció primària. L’estreta col·laboració fa possible la realització d’estudis de validació, entre molts d’altres. “ Existeixen esdeveniments clínics que porten a instaurar ràpidament tractaments específics (heparina o anticoagulants després d’una trombosi venosa profunda) o a ingressos hospitalaris, que es poden fer servir per validar l’esdeveniment registrat a l’ECAP. “ N’hi han d’altres on una validació així no és possible com és el cas del reflux gastro-esofàgic o la Diabetis Mellitus tipus 2; és en situacions com aquestes on és fonamental la participació dels seus metges per tal de fer la validació. “ Aquesta interacció que ara s’engega millorarà la qualitat de les dades i ajudarà en la interpretació de les mateixes

 Gràcies Dani! I per finalitzar: Ens podries fer cinc cèntims sobre limitacions i potencial futur de les xarxes de metges validadors i eines com aquesta?

  • “Com a possible limitació destacaria la de la representativitat de la mostra que formen els metges validadors respecte a l’univers de possibles validadors, tanmateix es van trobar problemes en els casos d’èxitus on és més problemàtic pels validadors poder accedir a les històries i podria incórrer en biaixos d’informació.
  • “ El potencial futur és molt gran, com ara la recollida de buits d’informació molt importants en la recerca, com la qualitat de vida, qüestionaris diaris de dolor, etc…, amb el temps podria esdevenir una plataforma per la realització d’assajos clínics ‘pragmàtics’, com els que ja existeixen al Regne Unit

 

Si heu llegit fins aquí, enhorabona! Sou uns herois, segurament en properes entrades quan s’hagin analitzat les dades us compartirem els resultats, que de forma preliminar tenen molt bona pinta.

Aquesta entrada ha esta publicada en Inici, SIDIAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s