Mentre continuem esperant si arriba o no l’epidèmia anual de grip, ens sembla interessant revisar com ha anat la darrera campanya de vacunació antigripal.
Tot i que en els darrers anys han sorgit dubtes sobre la seva efectivitat, la vacunació antigripal continua sent una activitat important a les nostres consultes.
Segons la informació que publiquem al SEGrip, en la darrera campanya es van vacunar prop de 800.000 persones dels diferents grups de risc, amb tot l’esforç organitzatiu que això comporta. La cobertura de vacunació va ser del 46% en majors de 59 anys, mentre que en persones amb factors de risc va ser del 19% en adults i el 31% en nens.
Aquestes cobertures són unes dècimes inferiors a les de l’any previ, un fenomen que ja s’havia observat en les darreres campanyes.
En els 3 grups de risc la cobertura de vacunació és superior en dones que en homes. Les cobertures de vacunació incrementen segons augmenta el nivell de privació socioeconòmica en els EAP urbans (hi ha més cobertura en els EAP més ”pobres”), i també és més alta en els EAP rurals (són l’únic grup on la cobertura en majors de 59 anys supera el 50%).
En definitiva, un any més l’Atenció Primària ha fet un esforç important per vacunar de la grip a totes aquelles persones dels grups de risc que així ho desitjaven.
I un any més continueu penalitzant als sanitaris que fem la feina bruta amb el ditxos e-cap, l’EQA i les mosques pertinents. Quina culpa en tenim els sanitaris si la gent decideix que no es vol vacunar? Em podeu explicar per què ens continuen penalitzant amb l’EQA dels nassos?
Gràcies pel comentari. Quan es dissenyen els indicadors de l’EQA es fa pensant que siguin útils a la consulta, no per penalitzar ningú. Evidentment cap sanitari és responsable de les decisions que pren cada pacient, sigui vacunar-se o no de la grip, prendre o no un determinat medicament, fer-se o no una determinada prova, o en general seguir les recomanacions que es fan a la consulta. La nostra feina com a professionals és donar la informació necessària perquè els pacients decideixin.
Tots els indicadors de l’EQA tenen dos components que s’actualitzen setmanalment. El primer és un llistat de pacients que no compleixen l’indicador, en aquest cas els no vacunats de la grip. Creiem que aquesta informació pot ser útil a la consulta, i a més s’acompanya per un sistema d’avisos clínics que s’activen quan el pacient es visita. Junt amb això, es valora el percentatge de vacunació, però les metes sempre s’ajusten per l’edat i el nivell socioeconòmic de la població de cada professional per evitar situacions injustes.
Hola,
La meva opinió es que els indicadors de l’EQA son una bona eina per fer un seguiment de la nostra practica diària.
En concret al indicador de vacunats de grip, el que trobo a faltar es que no es tingui en compte els pacients que em visitat i recomanat vacunar-se i no han volgut, en aquest casos registrem dintre del calendari la exclusió de la vacuna que no vol administrar-se.
A l’hora de les estadístiques aquests usuaris sobre els que em fet una intervenció recomanant la vacuna no surt per enlloc i estan dintre del sac dels no vacunats.
Cordialment,
Bon dia,
Teniu raó que no els comptem ni apareix aquesta exclusió per enlloc. Com a vacunats no els hauríem de comptar perquè no ho estan, però si que podríem buscar una solució perquè en els llistats es veiés fàcilment si aquest pacient està exclòs perquè no ha volgut posar-se la vacuna.
Intentarem trobar uns solució.
Moltes gràcies per la suggerència.
Retroenllaç: Et vacunaràs de la grip? | SI9SAP