Millora dels criteris d’adequació de la HTA

Avui us expliquem un canvi important en els criteris d’adequació de la HTA de l’indicador EQD- 0240: Adequació diagnòstica de la HTA.

Fins ara consideràvem que la HTA s’havia diagnosticat adequadament si la mitjana de les 3 últimes mesures de la PAS era superior a 140 i de la PAD fos superior a 90, sempre i quan aquestes mesures s’haguessin realitzat anteriorment al diagnòstic de la HTA.

A partir del mes de juny, els nous criteris d’adequació de la HTA són:

 • Mitjana de les 3 últimes mesures de PA amb PAS> 140 i/o PAD>90
 • Pacients que no tenen cap mesura de PA alterada abans del diagnòstic d’HTA, però SÍ una posterior en un període màxim de 3 mesos des del diagnòstic.

El motiu del canvi és que, gràcies als vostres comentaris, hem detectat que hi havia diagnòstics adequats d’HTA que els estàvem donant com a inadequats. Aquests casos corresponien als que tenien mitjanes de les 3 últimes mesures de PA amb PAS>140 o PAD>90 i als casos en què s’havia evolucionat el diagnòstic R03 o R03.0  de “Lectura elevada de la PA sense diagnòstic de HTA” al diagnòstic d’HTA.

Quan s’evoluciona un diagnòstic queda enregistrada la data del primer diagnòstic, de manera que si buscàvem les PA anteriors al diagnòstic d’HTA no les trobàvem i donàvem el diagnòstic com a inadequat. Per exemple, un pacient és diagnosticat de “Lectura elevada de la PA sense diagnòstic de HTA” el  15/03/2015 per tenir una PA 160/95. A la segona visita del 10/04/2015 la PA és de 157/100 i a la tercera visita del 10/04/2015 de 148/99. En aquesta tercera visita s’evoluciona el diagnòstic a HTA però la data d’alta que constarà a l’ECAP serà la del primer diagnòstic, la del 15/03/2015. Aquest exemple sortiria com a HTA sense adequació diagnòstica perquè no trobaria 3 mesures de PA alterades abans del diagnòstic. Amb els nous criteris aquest nou diagnòstic sortirà com a adequat.

Button-Refresh-icon

Aquesta entrada ha esta publicada en EQA, Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

17 respostes a Millora dels criteris d’adequació de la HTA

 1. Amanda. ha dit:

  I es permetrà als facultatius receptar medicacions efectives com l’Olmesartán medoxomilo, tot i que sigui car?. També és cara la part que ens toca pagar als pacients però, quan s’ha comprovat que no hi ha cap altra medicació tant eficaç, treiem els diners d’on calgui, però ens caldria una mica d’ajuda de la seguretat social.

 2. Pasqual ha dit:

  Tenim alguns pacients amb elevat RCV amb xifres clarament elevades (>180/110) en la primera visita, als que podem diagnosticar i iniciar tractament en la primera visita, tal com aconsellen les guies i es valoren com casos no resolts. No es podria afegir la TA clarament elevada en pacients de risc com a criteri d’adequació HTA??
  Moltes gràcies!!

  • si9sap ha dit:

   Hola Pasqual,

   Tens tota la raó. Aquest és un criteri clar de diagnòstic de HTA amb una única mesura.
   Amb el nou criteri d’adequació que hem afegit creiem que aquests pacients sortiran també com adequats.
   Si no és així, agrairíem que ens ho comuniquéssis per tal de poder-ho revisar.

   Salutacions,

 3. Annabell ha dit:

  tenemos pacientes que a lo mejor no se controlaban en el ambulatorio y despues de años acuden por que se han dado de baja de la mutua y te aporta un informe con diagnosticos y tratamiento. y al darlos de alta no hay tensiones previas pero el paciente es hipertenso con tratamiento.
  tambien salen en el listado estos casos cuando no podemos poner tensiones altas previas por que no las teniamos, y ahora esta bien controlado

  • si9sap ha dit:

   Hola Annabell,

   En estos casos debes registrar el diagnóstico de HTA con la fecha desde que el paciente fue diagnosticado no con la fecha de la visita.

   Salutaciones,

   • Souhel Flayeh Beneyto ha dit:

    Però seguirà contant com diagnòstic inadequat, no? No tindrem cap TA anterior ni posterior elevada seguramernt…

   • si9sap ha dit:

    Hola,

    No comptaran si són pacients de fa anys, ja que l’indicador només inclou els pacients amb diagnòstic incident (diagnòstic els últims 12 mesos).
    Si la data és de l’últim any, però, sí que comptarà.

   • Souhel Flayeh Beneyto ha dit:

    Perfecte, ara em queda clar. Moltíssimes gràcies per la resposta.

 4. Marta Moya ha dit:

  Hola
  Tengo una duda, he estado revisanod los pacientes de mi cupo que no cumplian el requisisto y me he dado cuenta de que al entrar el diagnostico HTA en pacientes trasladados de otros lugares, pacientes con tratamiento instaurado y buen control, sale inadecuado el diagnostico.

  Mi pregunta es si valdria con poner la fecha de inicio de la enfermedad para que los excluyeran?

  Gracias

 5. Pilar Llobet Azpitarte ha dit:

  També ens trobem pacients que han sigut diagnosticats d’HTA fa 3-4-5 mesos en un altre centre on s’instaura el tractament, i acudeixen al metge de capçalera per fer la prescripció. En aquest cas, el diagnòstic ha sigut l’any 2015, però no tenim valors previs de TA.

  • si9sap ha dit:

   En aquest cas, tenim en compte si té alguna TA elevada en els 3 mesos posteriors al diagnòstic. Però sí, aquests casos podrien sortir malament (pacients amb diagnòstic l’últim any i sense TA elevades abans o tres mesos després del diagnòstic). Malauradament, no tenim manera d’identificar aquestes situacions.

 6. Souhel Flayeh Beneyto ha dit:

  Hola de nou companys/nyes. Disculpeu que pregunti de nou, però segueixo amb dubtes. En la vostra definició poseu com a numerador: “Pacients que no tenen cap mesura de PA alterada abans del diagnòstic d’HTA, però SÍ una posterior en un període màxim de 3 mesos des del diagnòstic.”
  No hauria de ser a l’inrevés? Per exemple: pacient que troben a urgències a 220/120 i inicien medicació. A l’arribar al CAP donem d’alta el diagnòstic de HTA. La TA alterada serà només una i anterior al diagnòstic. Si amb la medicació es controla bé no tindrem cap posterior elevada. No seria més llògic dir: “Pacients que no tenen la mitja de tres TA abans del diagnòstic d’HTA, però SÍ una anterior en un període màxim de 3 mesos abans del diagnòstic”.

  Sal.lutacions i gràcies.

  • si9sap ha dit:

   La raó de fer el càlcul així és tal i com explica el post :

   Casos que tenien mitjanes de les 3 últimes mesures de PA amb PAS>140 o PAD>90 i als casos en què s’havia evolucionat el diagnòstic R03 o R03.0 de “Lectura elevada de la PA sense diagnòstic de HTA” al diagnòstic d’HTA.

   Quan s’evoluciona un diagnòstic queda enregistrada la data del primer diagnòstic, de manera que si buscàvem les PA anteriors al diagnòstic d’HTA no les trobàvem i donàvem el diagnòstic com a inadequat. Per exemple, un pacient és diagnosticat de “Lectura elevada de la PA sense diagnòstic de HTA” el 15/03/2015 per tenir una PA 160/95. A la segona visita del 10/04/2015 la PA és de 157/100 i a la tercera visita del 10/04/2015 de 148/99. En aquesta tercera visita s’evoluciona el diagnòstic a HTA però la data d’alta que constarà a l’ECAP serà la del primer diagnòstic, la del 15/03/2015. Aquest exemple sortiria com a HTA sense adequació diagnòstica perquè no trobaria 3 mesures de PA alterades abans del diagnòstic. Amb els nous criteris aquest nou diagnòstic sortirà com a adequat.
   En el cas que exposes, valorarem pel 2016 introduir-ho com una millora.
   Moltes gràcies per la suggerència.

 7. Carme Forcada ha dit:

  Els pacients en TAO que es controlen a l’hospital, al carregar-se ara les dades de INR a ecap, compten com pacients controlats a AP quan no haurien de comptar, oi?

  • si9sap ha dit:

   Hola Carme,

   Som conscients que hi ha aquesta variable a l’ECAP però actualment no tenim accés a ella, i això pot trigar uns mesos. Tan bon punt ho puguem analitzar ho tindrem en compte per modificar l’indicador.

   Moltes gràcies per la consulta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s