Prevenció del risc tromboembòlic en la fibril·lació auricular

En la publicació d’avui revisem les noves recomanacions d’anticoagulació o d’antiagregació dels pacients amb fibril·lació auricular (FA) (1-3) així com la seva operativització pel càlcul de l’indicador EQA-0201: ACxFA: tractament AAS o ACO.

Segons les noves recomanacions (1,2), en tot pacient amb FA s’ha de valorar el risc de tromboembolisme amb l’escala CHA2DS2VASc d’estimació del risc d’accident cerebrovascular. En funció de la puntuació obtinguda es recomana:

 • No donar tractament anticoagulant ni antiagregant si la puntuació és de 0 punts o si la puntuació és d’1 punt en dones.
 • Considerar l’anticoagulació, prèvia valoració del risc de sagnat amb l’escala HAS-BLED, si els homes puntuen 1 punt.
 • Indicar anticoagulació, prèvia valoració del risc de sagnat amb l’escala HAS-BLED, si la puntuació és igual o major a 2.

Els criteris operatius per classificar si el tractament de prevenció del risc tromboembòlic és correcte o incorrecte en els pacients amb FA de l’indicador EQA-0201 són:

imatge1

Per altra banda, quan:

 • el CHA2DS2VASc no estigui registrat, es calcularà automàticament a partir de la informació disponible a ECAP
 • el HAS-BLED no estigui calculat, es considerarà com de baix risc hemorràgic
 • s’hagi calculat el HAS-BLED i aquest sigui superior o igual a 3, es considerarà com a correcte qualsevol de les tres opcions de tractament que hagi decidit el professional.

 

Bibliografia:

 1. NICE National Institute for Health and Care Excellence. Atrial fibrillation: the management of atrial fibrillation  [Internet].; [citat 5 maig 2015]. Disponible a: http://www.nice.org.uk/guidance/cg180/resources/guidance-atrial-fibrillation-the-management-of-atrial-fibrillation-pdf.
 2. 2014 AHA/ACC/HRS guideline for the management of patients with atrial fibrillation: executive summary: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on practice guidelines and the Heart Rhythm Society.
  Circulation. 2014 Dec 2;130(23):2071-104. (pdf)
 3. Lozano L. Fibrilación auricular. AMF 2014;10(11):639-50.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en EQA, Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Prevenció del risc tromboembòlic en la fibril·lació auricular

 1. Coordinadores del Blog GT ha dit:

  Hola:
  Quan diu que “el CHA2DS2VASc no estigui registrat, es calcularà automàticament a partir de la informació disponible a ECAP”, es fa? si és que si, on es veu? per que en el lloc habitual diria que no hi surt

  Gràcies.

  Jordi Vilaseca

  • si9sap ha dit:

   Bon dia,
   Si, ho calculem internament al SISAP i per tant, no es veu enlloc de la història clínica. Perquè sortís el valor del CHA2DS2VASc a la història clínica de cada pacient de forma automàtica, s’hauria de fer un requeriment via referents d’ECAP ja que seria una nova funcionalitat de l’ECAP.
   Salutacions,

 2. Jordi Vilaseca Canals ha dit:

  Estaria molt bé que sortís de forma automàtica. Igualment el HAS-BLED. Ho podeu demanar vosaltres o ho hauria de fer jo? Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s