Avui us expliquem un canvi en la definició de l’indicador EQA-0216: RCV baix amb hipolipemiants mal indicats.
Fins gener del 2015 el resultat d’aquest indicador corresponia a una taxa poblacional. És a dir, en el denominador s’estaven incloent totes les persones entre 35 i 74 anys, independentment de si tenien el RCV calculat o no i del seu valor. Per resoldre-ho, a partir del febrer s’estan incloent en el denominador els pacients entre 35 i 74 anys amb un RCV inferior o igual al 5% o que no s’hagi realitzat.
Aquest canvi ha fet que el resultat de l’indicador passi del 7,7%, al gener de 2015, al 10,1% al febrer de 2015 perquè el total de població analitzada en el denominador ha disminuït (veure Figura 1).
Bon dia. M’he trobat que quan tracto amb estatines un pacient amb RCV (risc cardiovascular) moderat-alt, el RCV acostuma a disminuir i per tant després del tractament és baix. Això suposa una disminució en la prevalença de pacients amb RCV alt i, per tant, una disminució en els punts d’aquest ítem a l’EQA, quan en realitat s’ha fet bé ja que s’ha reduït el RCV al malalt amb RCV moderat-alt. Tanmateix alguns usuaris tenen el RCV baix perquè estan prenent estatines, i el tindrien alt si els hi treguéssim, la qual cosa no em sembla adient de fer.
Podria haver algun ítem en què es valorés la reducció del RCV?, per exemple % de pacients amb RCV moderat-alt que han passat a RCV baix?
Moltes gràcies
Dra. Hortènsia Paula Las Heras Alonso
Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària
ABS Figueres-Alt Empordà.
Hola Hortènsia,
El Risc Cardiovascular (Regicor) és una eina que ens ajuda a decidir l’inici del tractament farmacològic de la hipercolesterolèmia i la seva aplicació fonamental és la prevenció primària de la cardiopatia isquèmica en els pacients amb CT > 200 mg/dl i cLDL < 240 mg/dl. Per tant, no seria una eina de seguiment en pacients amb tractament farmacològic.
Salutacions,
Bon dia,
Moltes gràcies per la informació.
Salutacions cordials,
Hortènsia
Bon dia,
Això pot crear confusió i no m’acaba de quedar clar. Al mateix temps se’ns demana que als pacients amb hipercolesterolèmia, alguns d’ells ja en tractament farmacològic, els calculem el Regicor anualment.
Salutacions cordials
Gràcies pel vostre ajut,
Hortènsia Paula Las Heras i Alonso
Bona tarda,
Amb relació a l’Item de l’EQA “RCV baix amb hipolipemiants mal indicats”, crec que, ja que el Regicor s’empra principalment en prevenció primària, es podrien excloure els pacients que ja han patit un event cardiovascular (IAM, arteriopatia perifèrica, ACV), ja que en aquests casos s’ha de controlar molt bé el perfil lipídic i si s’aplica el Regicor, el RCV sortiria baix quan en realitat és més alt, per tractar-se de prevenció secundària i haver patit ja un event cardiovascular.
Salutacions cordials
Moltes gràcies.
Hola Hortènsia,
Sí, tal com dius, els pacients que han patit un event cardiovascular s’exclouen de l’indicador.
Els diagnòstics que s’exclouen, són:
– Pacients amb antecedents de malaltia cardiovascular (activa o tancada)
– Cardiopatia isquèmica
– AVC
– Claudicació intermitent
– Pacients amb possible hipercolesterolèmia familiar: Colesterol LDL >=240 o Colesterol total >= 320.
– Oclusió de l’artèria central de la retina
– HIV – SIDA
– Hipercolesterolèmia familiar
– Pacient amb el diagnòstic de Prevenció secundària cardiovascular
Salutacions,
Moltes gràcies per l’aclariment.
Salutacions cordials
Hortènsia.