Maneig de la dislipèmia a l’atenció primària

Iniciem una nova sèrie de posts dedicats a la revisió de problemes de salut a partir dels indicadors de l’EQA. El primer d’aquesta sèrie que comencem avui tracta sobre la dislipèmia.

Com bé sabeu, a l’EQA hi ha quatre indicadors sobre aquest factor de risc cardiovascular: l’EQA-0204: Control LDL en CI/AVC, l’EQA-0214. Control LDL en pacients amb alt RCV, l’EQA-0216: RCV baix amb hipolipemiants mal indicats i l’EQA-0217: Noves estatines mal indicades. Els dos primers mesuren el control de les xifres de LDL en els què el tractament hipolipemiant està indicat: prevenció secundària i alt risc cardiovascular. Els dos últims mesuren el tractament hipolipemiant com a prevenció primària en els pacients que no està indicat rebre’n: els que tenen un baix risc cardiovascular.

L’EQA-0204: Control LDL en CI/AVC es publica des de l’any 2005. A la Figura 1, mostrem l’evolució del % de casos que compleixen els criteris de control acceptable de LDL (LDL<120 mg/dl) desagregat per la cardiopatia isquèmica (CI) i per l’accident vascular cerebral (AVC), i de forma agregada. El control acceptable del LDL en la CI ha passat de 47,13% al gener del 2009 a 63,7% a l’octubre de 2014, en l’AVC del 38,3% al 55,4% i de forma conjunta del 43,7% al 60,6%.

Figura 1

L’EQA-0214. Control LDL en pacients amb alt RCV s’ha començat a publicar aquest any. A la Figura 2, mostrem l’evolució del % de casos que compleixen els criteris de control acceptable de LDL (LDL<150 mg/dl). Els resultats han augmentat del 67,2% al gener al 69,7% a l’octubre 2014 en la població atesa no institucionalitzada assignada a l’ICS.

Figura 2

L’EQA-0216: RCV baix amb hipolipemiants mal indicats s’ha començat a publicar aquest any dins la categoria d’indicadors de prevenció quaternària. Aquest indicador és un indicador invers, de manera que a menors resultats menys inadequació d’estatines i, per tant, millors resultats (Figura 3).

Figura 3

L’EQA-0217: Noves estatines mal indicades és un indicador invers que també s’ha començat a publicar aquest any dins la mateixa categoria de prevenció quaternària. A la Figura 4 mostrem les dades a partir de maig, perquè durant els primers mesos de l’any el càlcul no era correcte. Des de maig s’ha reduït un 7% el percentatge de noves estatines mal indicades.

Figura 4

Resumint, segons les darreres dades disponibles, el 60,6% de la població amb CI/AVC tenen l’LDL<120 mg/dl, el 69,7% de la població amb alt risc cardiovascular tenen l’LDL<150 mg/dl, el 7,9% de la població entre 35-74 anys (menys els exclosos) prenen hipolipemiants mal indicats per tenir un RCV<=5% i l’1,6% de la població d’entre 35 i 74 anys (menys els exclosos) comencen indegudament un tractament amb estatina quan a priori no estan indicades per tenir un RCV<10% o per no tenir un RCV calculat. Tots els indicadors del maneig de la dislipèmia han anat millorant des de l’inici de les seves publicacions, i si això ha estat possible, és gràcies a la feina de tots vosaltres.

Aquesta entrada ha esta publicada en Anàlisi, EQA, Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Maneig de la dislipèmia a l’atenció primària

 1. José M. Casermeiro ha dit:

  En referència a la prescripció d´estatines en prevenció primària:
  1- La majoria de malalts amb una hipercolesterolemia familiar tenen un risc per Regicor baix, tot i així han de prendre estatina per tractar-se d´una dislipèmia amb alt risc aterogènic. Ens estan penalitzant aquests pacients?
  2- Els pacients amb dislipemia amb un risc Regicor baix i antecedents de 1er grau de malaltia vascular coronària o cerebral en els pares o germans (en edats tempranes ) deuen ser valorats de forma apart.
  3- Les guies ICS de l´any… recomanen estatina si LDL > 240mg, tot i risc Regicor baix. L´ACC/AHA encara va més enllà: si LDL >190 estatina d´alta potència. Estàn penalitzant-se aquestes prescripcions?

  Moltes gràcies, per la vostra ajuda, alhora de resoldre´ns els dubtes esmentats.

  Una cordial salutació.

  José M. Casermeiro
  Metge de familia. Granollers2Nord Les Franqueses del Vallès.

 2. Llibertat Mas ha dit:

  Hola, he estat revisant l’indicacor de noves estatines mal indicades en els meus pacients, i m’he dut una sorpresa.
  Tinc pacients amb DM2 amb RCV baix segons regicor a qui segons l’indicador he pautat malament una estatina malgrat els nivells del seu LDL siguin >130.
  És més, hi ha una incongruencia perque mentre l’indicador diu que l’estatina està mal indicada, la intel.ligència activa indica, en algun cas, que el pacient està mal controlat i que hauriem d’augmentar la dosis de tal estatina…
  Ho podeu solucionar?
  Moltes gràcies.

 3. si9sap ha dit:

  Hola,

  Hem modificat el darrer paràgraf del post per aclarir alguns conceptes sobre les poblacions analitzades en els indicadors EQA-0216 i EQA-0217.

  Salutacions,

 4. Retroenllaç: Maneig de la Diabetis mellitus tipus 2 (DM2) a l’atenció primària | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s