Jornades SIDIAP 2013

El passat dilluns 18 de Novembre es van celebrar les Jornades SIDIAP 2013 al centre corporatiu de l’ICS. Al SISAP, hem participat intensament en la creació i millora del SIDIAP i vam assistir amb la resta de convocats dels grups de recerca i investigadors, tant de l’ICS com d’altres entitats proveïdores que gairebé van omplir la sala a pesar de la forta pluja.

Amb les diferents presentacions, tant des de la vessant dels investigadors com dels que treballen a dins de SIDIAP, es va demostrar allò que es va anar repetint durant tota la jornada: SIDIAP és quelcom més que una base de dades; també és tot un seguit de serveis associats a la qualitat i al processament de dades, així com a la translació del coneixement vers la pràctica clínica.

A la ponència inaugural en Daniel Prieto – Coordinador Científic del SIDIAP i investigador del Botnar Research Centre de la universitat d’Oxford – va explicar el potencial per a la recerca de les bases de dades assistencials (BBDD) en el context europeu (CPRD al regne unit o la del SIDIAP a Catalunya) tot comparant les fortaleses d’aquestes (major mida de mostra i representativitat externa amb menor biaix de memòria o cost) amb les cohorts o estudis cas/control tradicionals (dissenys ad-hoc, seguiment prospectiu i validació individual d’esdeveniments).

A la primera taula temàtica 3 investigadors van explicar les seves experiències treballant amb SIDIAP per descobrir els reptes diferencials de la recerca amb BBDD.

Josep Franch – Investigador del grup de diabetis de la Unitat de Support a la Recerca de Barcelona – amb el cas de l’estudi eControl que va avaluar el grau de control dels diabètics a Catalunya analitza com SIDIAP els va permetre créixer com a grup de recerca, sense oblidar les dificultats trobades com ara l’estandardització de la prova d’hemoglobina glicada o la necessitat de validar el diagnòstic.

Maria Garcia Gil – Grup Investigació en Salut Vascular de Girona -. Amb el cas de l’estudi MARIA (una cohort retrospectiva que suggereix efectivitat de les estatines en població de risc baix), va assenyalar com van superar algunes dificultats com el biaix d’immortalitat en la cohort d’exposats i la necessitat de formar-se en mètodes específics com els propensity scores i la imputació de valors missings.

 Cristina Vedia Urgell – SAP Barcelonès Nord i Maresme: ICS – va relacionar les dificultats trobades a l’estudi PNEUMOCORT (risc de pneumònia adquirida a la comunitat en MPOC tractats amb corticoides inhalats) amb el canvi de paradigma que representa fer recerca amb BBDD i recomana adequar la planificació d’estudis a les respostes que es poden resoldre millor amb aquestes.

Leonardo Méndez Boo – Àrea d’Innovació i Desenvolupament: SIDIAP; i SISAP: ICS – va aprofundir en la creació de la BBDD SIDIAP, tot detallant les dades disponibles o vinculables des d’altres fonts amb què es poden fer projectes de recerca, va anunciar les noves dades disponibles a partir de 2014 (prescripció farmacèutica, seguiment del nen sa i vacunació infantil) i va posar de relleu la innovació d’oferir dades més enllà de les dades de pacient com ara totes les del nivell professional, variables de nova creació (costos, processament de llenguatge natural entre d’altres) i les de caràcter més poblacional o comunitari.

Eduardo Hermosilla Pérez – àrea de Qualitat de SIDIAP – va presentar tot el que fa el SIDIAP per maximitzar la qualitat de les dades que es proporcionen als investigadors, com per exemple l’exploració de la presència dels conceptes mitjançant la descripció en 7 dimensions (n, codis, temps, valors, unitats, lloc i professional), i la comparació amb un gold estàndard per validar que la informació sigui correcta.

Ho va exemplificar amb la validació de la prescripció, la mortalitat i la prematuritat.

En Josep Maria Elorza Ricart  – Àrea de Productes i Serveis: SIDIAP – va parlar dels productes i serveis del SIDIAP, tant actuals com de futur per assolir els seus objectius d’impulsar la recerca en AP i de com millorar el retorn d’informació als professionals mitjançant eines desenvolupades a l’ECAP o relacionades amb SISAP.

Entre els productes actuals trobaríem els estudis de viabilitat, els projectes SIDIAP,  la preselecció de pacients per assajos clínics i la representació geogràfica de dades.

Entre els productes de futur va esmentar:

* Qüestionaris ad-hoc integrats a l’ECAP. Dissenyats específicament per a cada estudi, facilitarien el seguiment de pacients de cohorts i d’assajos clínics

* Desenvolupar eines que facilitin la translació del coneixement generat cap als professionals sanitaris. Un exemple serà la propera publicació a Sisap-epiDades dels indicadors de diabetis derivats de l’estudi eControl, que s’actualitzaran trimestralment i es podran consultar per EAP, SAP, àmbit i tot Catalunya.

Si voleu més informació podeu veure els vídeos de les presentacions que trobareu aquí.

Aquesta entrada s'ha publicat en Inici, SIDIAP i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Jornades SIDIAP 2013

  1. Retroenllaç: Si9sap fa un any! | SI9SAP

  2. Retroenllaç: Tens una idea de recerca? | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s