Procedeix inhalar?

L’indicador EQA-34 definit com a percentatge de pacients amb diagnòstic de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) amb ensinistrament de l’ús d’inhaladors forma part de l’Estàndard de Qualitat Assistencial (EQA) de l’Institut Català de la Salut (ICS) des de l’any 2006. Parlem, evidentment, d’inhaladors de medicaments amb efecte broncodilatador o antiinflamatori de les vies respiratòries. Per a la construcció de l’indicador es va considerar al denominador tots aquells pacients que a la història clínica informatitzada (eCAP) tenien registrat un diagnòstic amb un dels següents codis de la classificació CIM-10 utilitzada a l’eCAP:

 • J42.- Bronquitis crònica no específica
 • J43.- Emfisema
 • J44.- Altres malalties pulmonars obstructives cròniques

La no existència inequívoca d’un codi diagnòstic per a la MPOC ni d’un sistema de tesaurus que facilités l’ús majoritari d’un determinat codi, va fer aconsellable incloure els tres per a evitar una infravaloració del nombre de pacients amb diagnòstic de MPOC. És evident que pacients amb bronquitis crònica simple, i per tant no obstructiva, podien estar diagnosticats amb el codi J42 i quedar erròniament inclosos en el denominador. Tanmateix, la variable utilitzada a l’eCAP per a informar l’ensinistrament de la tècnica en l’ús dels inhaladors contemplava el valor “no procedeix”. És dubtós que en un pacient amb MPOC no hagi de ser procedent l’ús d’inhaladors i, per tant, l’ensinistrament de la tècnica, però és clar que pot clarament no procedir en casos de bronquitis crònica simple, essent procedent llavors utilitzar el valor “no procedeix”. Així les coses, l’indicador s’ha seguit durant tots aquests anys per les infermeres i metges d’atenció primària de l’ICS sense grans problemes d’interpretació i amb uns bons resultats globals.

resolució34_ics

resultat34

Als darrers mesos l’eCAP està incorporant un nou sistema de treball anomenat Intel·ligència Activa que, entre altres millores, facilita les actuacions davant determinades situacions clíniques i ha fet desaparèixer el valor “no procedeix” de les variables. Ens trobem, doncs, davant una nova situació en què els professionals dels equips d’atenció primària (EAP) sí que poden tenir dificultats per a registrar correctament la seva actuació i que aquesta no quedi ben recollida en l’indicador esmentat. Els criteris clínics no han canviat però sí les condicions de registre, que fan que l’indicador perdi la seva validesa i fiabilitat i que per tant no es pugui avaluar amb objectivitat al 2013.

La solució definitiva a implantar a partir del 2014 passa per reformular l’indicador. En realitat el que té sentit és ensinistrar en la tècnica de l’ús dels inhaladors aquells pacients que fan ús d’aquest tipus de medicació de forma continuada. Diguem que formulat així no procedeix no procedir a l’ensinistrament, almenys un cop a la vida.

Aquesta entrada s'ha publicat en EQA, Inici i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Procedeix inhalar?

 1. Jesús Vizcaíno Marín ha dit:

  Bon dia companys:
  Estic totalment a favor de les millores en EQA. He de dir, però, que aquesta modificació en l’indicador EQA-34, de moment no contempla la modificació de les metes personals i l’assoliment percentual, cosa que repercutirà negativament en els objectius a assolir per part dels professionals, sobre tot en aquells que tenen metes d’EQA més altes.

  • si9sap ha dit:

   Moltes gràcies pel comentari.
   Sobre el dubte que expresses, hem tingut en compte l’efecte que sobre l’assoliment de l’EQA podria tenir l’exclusió d’aquest indicador. Així, el total de punts de l’EQA sintètic d’aquest mes no correspon a la suma de punts de tots els subindicadors, sinó que s’ha calculat sense tenir en compte l’indicador EQA-34 i s’ha corregit proporcionalment (regla de tres) per tal de poder usar les mateixes metes que s’han fet servir tot l’any.

   • claustre Solé ha dit:

    Podem entendre que aquest indicador no s’avaluarà en l’EQA dels professionals del 2013?

   • si9sap ha dit:

    Exacte, per aquest any no s’avaluarà aquest indicador i quedarà exclòs de l’EQA del 2013, tant a nivell de professional com a nivell d’equip.

 2. Retroenllaç: L’EQA s’adapta als canvis | SI9SAP

 3. maria nualart ha dit:

  es curios que sempre veig que em penalitza tenir pocs avc???
  no tindrà res a veure amb una bona praxi?
  si cuidem bé els cròncs no fan avc no?

 4. Retroenllaç: Si9sap fa un any! | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s