Com ja sabeu, una de les prioritats del SISAP és donar informació als professionals assistencials per a la seva pràctica clínica. En aquesta línia de treball, durant aquest any 2013 estem desenvolupant un nou indicador sintètic: l’Estàndard de Qualitat Diagnòstica (EQD).
L’EQD és un indicador sintètic que té 5 dimensions (ús del registre, discrepàncies diagnòstic-terapèutiques, adequació diagnòstica, infradiagnòstic i especificitat en el diagnòstic). L’hem construït per facilitar informació sobre algunes situacions relacionades amb diagnòstics concrets de cara a millorar el registre i la qualitat de la història clínica i perquè els professionals assistencials disposin d’eines per identificar situacions clíniques millorables relacionades amb el procés diagnòstic.
Les 5 dimensions de l’EQD són:
- EQD-1: Ús correcte del registre diagnòstic. Avalua de forma indirecta la qualitat del diagnòstic mesurant l’ús que es fa del registre diagnòstic per a millorar la gestió de la informació clínica. L’indicador seleccionat és el “Percentatge de MEAP lligats al diagnòstic”. (1 indicador).
- EQD-2: Discrepàncies diagnòstic-terapèutiques. Prescripcions d’indicació específica i que no estan justificades segons els diagnòstics registrats, com ara: “Pacients amb tractament actiu amb insulina o antidiabètics orals i sense diagnòstic de diabetis”; o “Pacients tractats amb triptans sense diagnòstic de migranya”. (5 indicadors).
- EQD-3: Adequació diagnòstica. Concordança d’un determinat diagnòstic nou (incident dels últims 12 mesos) amb l’existència del criteri diagnòstic que ho justifica. Per exemple: “Nous diagnòstics d’obesitat amb IMC>30”; “Nous diagnòstics d’hipotiroïdisme primari amb determinació de TSH> 4mU/L; “Nous diagnòstics de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica amb l’índex FEV1/FVC <0,7”. (10-11 indicadors).
- EQD-4: Detecció d’infradiagnòstic. Absència de determinats diagnòstics quan hi ha constància dels criteris diagnòstics en la història clínica. Per exemple: “Pacients amb última determinació de l’índex FEV1/FVC<0,70 i sense diagnòstic actiu de MPOC”. (4 indicadors).
- EQD-5: Especificitat diagnòstica. Refinament dels diagnòstics amb l’especificació del grau funcional o de gravetat. Per exemple: “Pacients amb diagnòstic d’ICC amb registre del grau funcional”. (3 indicadors).
Estàndard de Qualitat Diagnòstica (EQD v:1.0)
EQD-1: Ús correcte del registre diagnòstic
EQD-101 – Percentatge de MEAP lligats diagnòstics
EQD-2: Discrepàncies diagnòstic-terapèutiques
EQD-201 – Discrep. ús antidiabètics
EQD-202 – Discrep. ús antiosteoporòtics
EQD-203 – Discrep. ús broncodilatadors
EQD-204 – Discrep. ús triptans
EQD-205 – Discrep. ús bolquers
EQD-3: Adequació diagnòstica.
EQD-301 – Adeq. Dx. HTA
EQD-302 – Adeq. Dx. DM2
EQD-303 – Adeq. Dx. MPOC
EQD-304 – Adeq. Dx. asma
EQD-305 – Adeq. Dx. obesitat
EQD-306 – Adeq. Dx. ICC
EQD-307 – Adeq. Dx. anèmia
EQD-308 – Adeq. Dx. demència
EQD-309 – Adeq. Dx. hipotiroïdisme primari
EQD-311 – Adeq. Dx. hipercolesterolèmia
EQD-4: Detecció d’infradiagnòstic
EQD-401 – InfraDx. MPOC.
EQD-402 – InfraDx. obesitat
EQD-403 – InfraDx. DM2
EQD-404 – InfraDx. malaltia renal crònica
EQD-5: Especificitat diagnòstica
EQD-501 – Especif. Dx. asma
EQD-502 – Especif. Dx. ICC
EQD-503 – Especif. Dx. MPOC
En el següent enllaç podeu consultar en detall la definició dels indicadors de l’EQD.
En aquests moments estem validant els resultats d’una primera anàlisi d’aquests indicadors i esperem que ben aviat puguin estar disponibles en les aplicacions habituals del SISAP.
Retroenllaç: Tot validant el càlcul de l’EQD | SI9SAP
Retroenllaç: L’EQD es presenta en societat | SI9SAP
Retroenllaç: Si9sap fa un any! | SI9SAP
Bon dia
M’agraden molt els llistats de l’EQD ja que permeten millorar també la qualitat assistencial.
En el cas de la classificació EQD de la MPOC, he vist que inicialment tenia una prevalença adequada i que després de classificar els pacients MPOC segons el GOLD que és el que ens demanen que fem, la prevalença disminuïa. Al mateix temps no hi havia cap usuari a la llista d’usuaris pendents de portar el broncodilatador adient al MPOC GOLD lleu.
Sembla que inicialment surten a la llista de lleus pendents tots els MPOC que no estan classificats segons el GOLD. El fet que altres professionals no l’hagin classificat pot fer que la prevalença del MPOC GOLD I dels que sí que l’hem classificat sembli més baixa, quan en realitat ja han estat classificats, i això pot d’alguna manera penalitzar la puntació d’aquest item EQD, en tenir una prevalença més baixa a la mitja (que inclou la del que no el tenen classificat).
Salutacions cordials
Gràcies
Hortènsia