L’activitat de l’atenció primària permet el seguiment en línia de la grip

Una de les primeres entrades d’aquest blog suggeria que en aquells moments havíem entrat en epidèmia de grip.  Durant setmanes, s’ha pogut seguir l’evolució d’aquesta epidèmia que ara està en descens. Aquestes afirmacions es basen en el gràfic de l’evolució de la grip de la web Diagnosticat. Com sabeu, les dades d’aquesta pàgina tenen l’origen en l’explotació de la informació de la història clínica electrònica de tots els professionals de l’atenció primària de l’ICS, i d’un nombre creixent d’altres proveïdors d’atenció primària de Catalunya que fan servir la mateixa història electrònica que l’ICS.

Però, és realment vàlida i fiable la informació de Diagnosticat? Aquesta qüestió, sovint plantejada, ens va dur a validar les dades de la grip que apareixen a Diagnosticat amb les del sistema de vigilància sentinella de Catalunya. El que vam fer va ser comparar les corbes epidèmiques dels dos sistemes.

En el següent gràfic es pot observar que les dues corbes tenen un patró similar (amb pics i descensos en les mateixes setmanes), si bé el valor de les taxes és diferent. Aquesta diferència podria explicar-se pel fet que els metges sentinella estan més entrenats en la detecció de casos de grip. Tot i això, les tendències de les dues corbes suggereixen que els dos sistemes detecten el mateix comportament de l’epidèmia gripal.

Grafic_linies_Diagnosticat_vs_SVGE

A més, també vam comparar les corbes usant el coeficient de correlació de Pearson i vam observar que ambdues corbes estan molt correlacionades [r: 0.887; Interval confiança 95% (IC95%): 0.838-0.922]:

ILI Rate Correlation Diagnosticat vs sentinel network

En definitiva, les dades mostren que Diagnosticat és un sistema que proporciona una informació fiable de la situació gripal a Catalunya. El fet que la seva actualització sigui oberta i ràpida (uns minuts després del final de cada setmana epidemiològica) fa que pugui considerar-se com un bon complement dels sistemes de vigilància epidemiològica vigents. És per això que s’ha inclòs Diagnosticat com un enllaç d’interès a l’informe setmanal del Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries a Catalunya (PIDIRAC).

Per a més informació podeu visitar l’apartat “Diagnosticat” que trobareu en aquest mateix blog, dins de la pàgina “Productes”; o bé visitar la web del Diagnosticat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Diagnosticat, Inici i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a L’activitat de l’atenció primària permet el seguiment en línia de la grip

  1. Retroenllaç: La campanya de vacunació antigripal al SISAP | SI9SAP

  2. Retroenllaç: SeGrip: Segueix l’evolució de la grip al SISAP | SI9SAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s